Sharon schort na aanslag elk contact met Palestijnen op

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft alle contacten op alle niveaus met de nieuwe Palestijnse president Abbas en de Palestijnse Autoriteit opgeschort. Sharon heeft de Amerikaanse en Britse regeringen en het Luxemburgse EU-voorzitterschap laten weten dat ook de voorbereidingen voor een ontmoeting met de zondag gekozen Abbas zijn gestaakt.

Pas als de Palestijnse Autoriteit een diepgaand onderzoek instelt en afrondt met de arrestatie van de organisatoren van de aanslag op de Israëlische grenspost Karni, ten oosten van Gazastad, en ,,concrete, operationele maatregelen'' neemt tegen de Palestijnse militanten, kan er sprake zijn van hervatting van de contacten.

Eerder deze week feliciteerde Sharon in een drie minuten durend telefoongesprek Abbas met zijn verkiezingssucces. Afgesproken werd elkaar binnen enkele weken te ontmoeten. De aanslag op de grensovergang voor commercieel en humanitair goederenverkeer, waarbij donderdag zes Israëliërs en drie Palestijnen omkwamen, stelt volgens Israël Abbas op de proef. Volgens een woordvoerder van Sharon heeft Abbas zich uitgesproken tegen de gewapende intifada en moet hij nu zijn ideeën omzetten in snelle acties tegen Hamas, Islamitische Jihad en de Al-Aqsamartelarenbrigades. Abbas heeft de Palestijnse aanval – én de Israëlische bezetting – veroordeeld. De nieuwe president wordt vandaag geïnaugureerd in Ramallah. Het Israëlische leger heeft alle grensovergangen van Israël en Egypte naar de Gazastrook afgesloten. Duizenden Palestijnen en tientallen vrachtwagens met goederen zijn daardoor gestrand.