Peter de Grote: de grootste

Tsaar Peter I, beter bekend als Peter de Grote, is door lezers van de Russische krant Kommersant gekozen tot grootste Russische leider aller tijden. Hij eindigde voor een andere tsaar, Alexander II, en de communistische leider Jozef Stalin, die derde plek werd.

Dat meldde de website van de Russische krant gisteren. Peter de Grote was vanaf 1682 tot zijn dood in 1725 tsaar van Rusland. Hij staat bekend om de grootschalige modernisering van het land die hij op poten zette, en de stichting van de naar hem genoemde stad Sint Petersburg. Hij was ook berucht om zijn grote wreedheid en liet politieke tegenstanders zonder pardon vermoorden. Hij kreeg de stem van 16,7 procent van de lezers van Kommersant die aan de verkiezing deelnamen.

Ook Alexander II (die regeerde van 1855 tot hij in 1881 werd vermoord) en Stalin (die in de Sovjet-Unie aan de macht was van 1924 tot 1953) staan bekend om hun enorme daadkracht. Alexander II was een van de belangrijkste hervormers van de negentiende eeuw. Stalin liet tijdens zijn bijna dertigjarige regeerperiode miljoenen mensen om het leven brengen en spant daarmee van alle Russische leiders de kroon. Alexander II kreeg 9,19 procent van de stemmen, Stalin 7,75 procent.

Uit het onderzoek van Kommersant blijkt verder dat de oude tsaren beter scoren dan de communistische leiders uit de twintigste eeuw. Zo eindigt Catharina de Grote (die regeerde van 1762 tot 1796) op een vierde plek (6,68 procent). Vladimir Iljitsj Lenin, de stichter van de communistische staat, eindigde slechts als tiende, met 2,72 procent. Opvallend is verder dat Leonid Brezjnev, symbool van de politieke en economische stagnatie van de jaren zeventig en tachtig, vijfde werd, nog vóór de huidige president, Vladimir Poetin (achtste) en diens voorganger Boris Jeltsin (negende).