Ovenschotel met kastanjes

Je kunt zelf kastanjes poffen en pellen, maar ze zijn ook gekookt in vacuümverpakking te koop. In dat pak zitten twee zakjes; eentje daarvan is genoeg voor het recept van vandaag.

Maak de spruitjes schoon. Schil de aardappels en appels. Snijd de appels in stukken. Knip de zak met kastanjes open en breek ze van elkaar los. Kook de aardappels met de stukken appel en wat zout in 20 minuten gaar en verwarm daarbij eenderde van de kastanjes mee. Kook ook de spruitjes gaar. Bij kleine spruitjes, de zogenoemde bredaatjes, duurt dit 5 tot 6 minuten, bij grotere 8 tot 10 minuten. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Giet de spruitjes af. Hak de rest van de kastanjes grof en roer de brokken met 2 eetlepels crème fraîche door de spruitjes. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Giet de aardappels af, stamp ze fijn en roer er een lepel crème fraîche door. Breng de puree op smaak met zout, peper en kaneel. Snijd de eventuele kipfilets in dunne plakken. Schep de spruitjes in een ingevette ovenschaal. Leg er de plakjes kip op en daarop een laag aardappelpuree. Strooi er tot slot geraspte kaas over. Zet de schaal 20 tot 25 minuten in de oven.

Voor een variatie op dit thema kunt u de spruitjes vervangen door evenveel rode kool. Die moet in smalle slierten worden gesneden. De slierten worden vervolgens gekookt in een pan met een bodem water, samen met stukken van 2 appels, 1 gesnipperde ui, 2 laurierbladeren, vier tot vijf kruidnagels en een pijpje kaneel. De kool is na 20 minuten gaar. Maak verder aardappelpuree zoals zojuist beschreven, dus met appels, kastanjes en een snuf kaneel. Roer de rest van de kastanjes door de rode kool. Bind het kookvocht met 2 theelepels aardappelmeel die met water is glad geroerd. Haal laurierbladeren en het pijpje kaneel weg. Stapel in een ovenschaal eerst rode kool, dan desgewenst kipfilet of plakjes rookworst en als laatste aardappelpuree. Strooi er kaas over. Ook dit gerecht moet 20 tot 25 minuten in de oven staan bij 175 graden Celsius.

Voor 4 personen:

750-800 gram spruitjes

1 kilo kruimig kokende aardappels

zout, peper

2 goudrenetten

250 gram gekookte kastanjes

mespunt nootmuskaat, idem kaneel

1 bakje (125 ml) crème fraîche

facultatief: 1-2 gerookte kipfilets

50 gram geraspte belegen kaas

    • Annelène van Eijndhoven