Op het nachtkastje van Marcel Hensema

Lezers vertellen welk boek ze naast hun bed hebben liggen, in de tweewekelijkse rubriek `De lezer spreekt', afgewisseld met Pieter Steinz' boekenrubriek over literatuur die de tand des tijds doorstaat.

,,Op mijn nachtkastje ligt Waarom mannen en vrouwen met hun lichaam zeggen wat ze eigenlijk niet willen vertellen van Allan en Barbara Pease. Een heel geestig boek. Als acteur is het interessant om te lezen over lichaamstaal. Het is misschien een beetje psychologie van de koude grond, maar met dit boek in je achterhoofd kijk je toch anders naar het gedrag van mensen. Niets mooiers trouwens dan naar mensen kijken.

In het boek staat bijvoorbeeld dat als mensen liegen, dat ze dan aan hun neus zitten. Dus nu zie ik opeens de hele tijd personen die staan te liegen. Gisteren zag ik twee mensen met elkaar discussiëren, ik wist meteen: dit gaat niet goed komen. De een had een uitdagende cowboy-pose aangenomen, zijn ene voet wees naarbuiten, het gesprek uit. De ander had de armen over elkaar heen geslagen en keek steeds weg. Dat is het leuke van dit boek, dat je het opeens allemaal herkent. Mensen proberen van alles op te houden, maar het lichaam verraad je altijd. Vaak doen mensen alsof ze geïnteresseerd zijn, maar als je goed kijkt zie je dat ze eigenlijk ergens anders mee bezig zijn.

Ik ben nu bezig met de repetities voor het toneelstuk Een aantal van Caryl Churchill, waarin ik een driedubbelrol speel. Het stuk gaat over een zoon die hoort dat hij een kloon is. Ik speel de echte zoon en twee gekloonde zonen, die drie personages hebben natuurlijk hun eigen motoriek. Van de ene op de andere seconde moet ik van karakter veranderen. Maar daar kan dit boek me niet bij helpen hoor. Dat doe ik vooral op gevoel.'' (MS)

Marcel Hensema is momenteel te zien in de televisieserie Medea van Theo van Gogh (zaterdag, 20.30, herhaling woensdag 20.50, Ned 3)