N-Korea `bereid tot overleg'

Noord-Korea heeft gisteren laten weten dat het de multilaterale besprekingen over haar nucleaire programma wil hervatten; als de Verenigde Staten ophouden het bewind van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il te ,,belasteren'' kan Noord-Korea naar eigen zeggen ,,een vriend'' van de Verenigde Staten worden.

Dat heeft de regering in Pyongyang een bezoekende delegatie van Amerikaanse Congresleden verteld. De medeling is hoogst ongebruikelijk, omdat het Noord-Koreaanse bewind zijn anti-Amerikaanse opstelling al sinds decennia tot bijna het niveau van een religie heeft opgedreven en de Noord-Koreanen met grote regelmaat vertelt dat ze zich moeten voorbereiden op een oorlog tegen het ,,Amerikaanse imperialisme''.

Volgens het staatspersbureau KCNA is het besluit het gevolg van de politieke koers van de Amerikaanse president Bush die Pyongyang verwacht in zijn tweede ambtsperiode.

Het verzoenende gebaar van Pyongyang volgt op het bezoek van een delegatie van de defensiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, onder leiding van de Republikein Curt Weldon, vice-voorzitter van de commissie. De zes leden tellende delegatie bracht een vierdaags bezoek aan het stalinistisch geregeerde land. De Amerikaanse afgevaardigden en Noord-Koreaanse functionarissen zouden in onderlinge besprekingen hebben afgesproken de nucleaire kwestie op een vreedzame wijze op te lossen en de wens hebben uitgesproken de onderlinge banden aan te halen. Delegatieleider Weldon noemde gisteren in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn besprekingen in Pyongyang ,,een overweldigend succes''. Noord-Korea, zei hij, lijkt bereid het overleg ,,binnen enkele weken'' te willen hervatten. Dat was ,,de unanieme verwachting'' van de delegatieleden, die uit beide grote Amerikaanse partijen komen. De delegatie sprak in Noord-Korea met de tweede man van het bewind, Kim Yong Nam, de minister van Buitenlandse Zaken en diens plaatsvervanger, die leider is van de Noord-Koreaanse onderhandelingsdelegatie op het overleg over het nucleaire programma van Noord-Korea. Ze kreeg te koren dat Pyongyang ,,een eindoplossing wil vinden voor alle uitstaande problemen tussen beide landen'' en ,,zijn wil bevestigt het nucleaire thema vreedzaam door dialoog en onderhandelingen bij te leggen''.

De Verenigde Staten vrezen dat Noord-Korea – door president Bush twee jaar geleden bestempeld als een `schurkenstaat' – een kernwapen wil bouwen of al kernwapens heeft en eisen al jaren dat het regime van Kim Jong Il stopt met nucleaire activiteiten. Daarover zijn al drie keer besprekingen gevoerd in een zeslandenoverleg tussen Noord-Korea, de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea, China en Rusland. De gespreksrondes zijn vrijwel zonder resultaat gebleven. Pyongyang heeft nieuw overleg al meerdere keren uitgesteld wegens ,,de vijandige houding'' van de VS. Het beweert kernwapens nodig te hebben met het oog op een mogelijke Amerikaanse invasie vanuit Zuid-Korea.