Mohammed B. niet aanwezig bij eerste dag rechtszaak

Mohammed B., de vermoedelijke moordenaar van cineast Theo van Gogh, zal op 26 januari niet in de rechtszaal verschijnen om de eerste dag van zijn strafproces bij te wonen. B.'s advocaat P. Plasman heeft dat gisteravond aan de rechtbank en het openbaar ministerie (OM) kenbaar gemaakt. B. heeft dit besloten na overleg met Plasman. Op 26 januari is de eerste openbare zitting in de zaak, die dan nog pro forma behandeld zal worden. Naar verwachting zal het OM bij die gelegenheid een toelichting geven op de stand van het onderzoek. Eerder maakte het OM al bekend dat het de aanklacht tegen B. heeft uitgebreid. Hem wordt het `belemmeren van het werk van de Staten-Generaal met geweld of bedreiging met geweld' ten laste gelegd. Op dat misdrijf staat een maximale celstraf van levenslang. Rechtbank, OM en advocaat Plasman zijn overeengekomen dat de NOS aanzienlijke delen van het proces mag filmen. Het proces zal plaatsvinden in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp. Mohammed B. heeft als verdachte het recht om afstand te doen en niet aanwezig te zijn bij zijn berechting. De rechtbank moet in zo'n geval verstek verlenen.