LCD Soundsytem

LCD Soundsystem is het geesteskind van James Murphy. Hij is de helft van het ultrahippe producerskoppel The DFA, fanatieke aanjagers van de punkfunk-revival. Ook Murphys eigen groep grijpt gretig terug op dat percussieve, hoekige geluid van begin jaren tachtig. De herwaardering die de de onstuimige discobeat destijds in dwarsige, avantgardistische kringen onderging, wordt bij LCD Soundsystem fanatiek voortgezet. De vonkende manier waarop een minder gebruikelijk percussie-instrument als de koebel wordt bespeeld is daar een mooi teken van. Jammer genoeg blijft het debuutalbum een beetje achter bij de eerdere singles, die op een bonusschijfje worden bijgeleverd. Daarop zijn vooral het snoeverige Losing `My Edge' en de twee zeer uiteenlopende versies van `Yeah' sterke voorbeelden van Murphys kunnen. Op de eerste cd wil hij iets te veel: de electroclash-magiër spelen, Fall-zanger Mark E. Smith naar de kroon steken. Maar een ietsje minder LCD-moment is nog altijd goed voor messcherpe pop.

LCD Soundsystem (EMI)****

    • Jacob Haagsma