Koninklijk Paleis wordt al op gepaste wijze gebruikt 1

Het idee van Leo Q. Onderwater om het Paleis op de Dam terug te geven aan de stad Amsterdam en om het vervolgens commercieel te exploiteren, lijkt me vrijwel onuitvoerbaar (Opinie & Debat, 8 januari). Gelukkig zijn er zoiets als regels van de Monumentenwet die dat tegenwerken. De laatste decennia heeft de gemeente Amsterdam een nogal wankel kunst- en cultuurbeleid gevoerd en veel goeds verwacht ik voorlopig niet uit die hoek.

Net als in 1936 zal een functionele verandering niet zonder scherpe maatschappelijke discussies mogelijk zijn. Ik mag de hoop uitspreken dat voorlopig het gebouw door het koninklijk huis op gepaste wijze gebruikt zal blijven worden. Dat geeft een ieder de tijd hierover zinvol na te denken.

Mocht u dit sobere classicistische gebouw voor het eerst van binnen willen bewonderen, dan is het raadzaam u aan te melden voor een georganiseerde rondleiding.

Aan de hand van een ervaren gids krijgt het gebouw voor de bezoeker zijn ziel terug en wordt de heldere indeling en functionaliteit van dit eeuwenoude stadhuis aan u duidelijk. Het werd door buitenlandse bezoekers in de 17de eeuw gezien als een van de acht wereldwonderen. Internationaal geniet het gebouw een grote bekendheid, mede dankzij ons koningshuis, en vormt het een van de belangrijke toeristische attracties in Amsterdam, ondanks het gemeentebeleid.

    • Janneke Escher