De iPod als bron van vreugde: LUISTEREN NAAR de Da Vinci Code

Moderne techniek, zoals de iPod, hoeft niet alleen maar een bron van ellende te zijn. Ellen de Bruin over de leuke kanten van iPod.

Steeds meer computers, gadgets en software zijn tegenwoordig `plug and play': stekker en/of cdrom erin en je kunt aan de slag. Maar dat betekent vaak ook dat de spullen zonder of met een minimale gebruiksaanwijzing worden geleverd. Wie hulp wil, moet maar wat helpbestanden van de cdrom lezen of van internet downloaden, en wie die van papier wil lezen, moet ze zelf printen. Lekker goedkoop voor iedereen, maar als je een apparaat niet werkend krijgt, kom je dus ook niet bij de help-bestanden. Wat dan te doen?

Dan kun je een boek kopen uit de serie The Missing Manual: The Book That Should Have Been in the Box (de ontbrekende handleiding: het boek dat in de doos had moeten zitten). De iPod & iTunes-editie bevat oplossingen voor problemen waarvan je niet eens wist dat je ze zou kunnen hebben – er staat bijvoorbeeld in hoe je de instellingen van je iPod weer kunt herstellen als een jaloerse collega de taal op Koreaans heeft ingesteld (niet echt eenvoudig, als je niet weet wat `instellingen' in Koreaans schrift is). Er staan dingen in die Pieter Steinz (zie verhaal hiernaast) maar beter niet kan proberen, zoals het verplaatsen van al je muziek naar een externe harde schijf als de interne harddisk van je computer vol is, of het instellen van je favoriete bestandsformaat (er bestaan andere muziekformaten dan mp3, en ze schijnen allemaal nét iets verschillend te klinken). En er staat in wat je allemaal nog meer met je iPod kunt doen dan alleen maar naar muziek luisteren die al op je cd's stond. Daarvoor kun je trouwens ook op onafhankelijke sites als ipodlounge.com of ipodder.org terecht, en de Apple Store in Amsterdam geeft regelmatig iPod workshops.

je kunt niet alleen albumcovers maar ook andere afbeeldingen aan liedjes toevoegen, zodat je bijvoorbeeld een plaatje van een konijn op het scherm van je iPod krijgt bij elk liedje dat je aan konijnen doet denken

je kunt playlists, afspeellijsten, maken van liedjes die je bij elkaar vindt horen; niet alleen door die liedjes handmatig achter elkaar te zetten, maar ook door bijvoorbeeld tegen je computer te zeggen dat hij 45 minuten aan liedjes moet verzamelen met de woorden `sun', `sea' of `summer' in de titel, maar alleen liedjes van vóór 1999, en dat die in willekeurige volgorde afgespeeld moeten worden

je kunt ook thuis of onderweg je favoriete liedjes een beoordeling van nul tot vijf sterren geven en op echt vrolijke (of echt sombere) dagen alleen je vijfsterrenliedjes spelen

je kunt bij Apples eigen website iTunes audioboeken in mp3-formaat kopen en downloaden, zodat je overal waar je wilt naar The Da Vinci Code kunt luisteren; collega www.audible.com (bereikbaar via iTunes) heeft niet alleen boeken maar ook recente artikelen uit kranten en tijdschriften (wel allemaal in het Engels)

je kunt boeken en artikelen ook lezen op je iPod, op het schermpje, als tekstbestand (bij oudere modellen moet je wel wat extra software downloaden)

je kunt agenda- en adresgegevens van je computer overzetten naar je iPod

je kunt software downloaden die tekstfiles van je iPod voorleest, software die automatisch weerberichten, nieuwsheadlines of nieuwe radioprogramma's (`podcasts') naar je computer stuurt zodat je er op elk gewenst tijdstip naar kunt kijken of luisteren, software waarmee je de bestanden op je iPod beter kunt beheren, enzovoort enzovoort – je kunt zelfs het door hackers geschreven programmaatje euPod Volume Boost downloaden, waarmee je je Europese iPod harder kunt laten spelen (met het volume van de luider afgestelde Amerikaanse iPod)

Maar als je daar allemaal geen zin in hebt – of het lukt niet – kun je het ook heel simpel houden. Je kunt jezelf met je iPod (laten) fotograferen en die foto plaatsen op iPods Around the World (www.ipodlounge.com). Daarvoor hoef je niet eens muziek op je iPod te hebben geïnstalleerd, en dan hoor je er toch nog een beetje bij.

    • Ellen de Bruin