De dinky toys van na de watersnood in 1953

Met genoegen las ik het artikel `Evacuatie' van Rien Vroegindeweij (Achterpagina, 11 januari). Hij verhaalt over zijn evacuatie na de watersnoodramp van 1953 die ook ik mij nog herinner, zij het vanuit het veilige Delft naar de Ahoy-hal in Rotterdam. Vroegindeweij schrijft: ,,En uit een gigantische berg speelgoed die onder de jeugd van Rotterdam was ingezameld, mocht ik een prachtige, zo goed als nieuwe dinky toy uitzoeken''. Als ik de krant uit heb, vervolg ik mijn lectuur `In Europa' van Geert Mak. Als hij door Walcheren rijdt, moet hij ook weer denken aan de watersnoodramp. Citaat uit bladzijde 742: ,,De namen van de Zeeuwse dorpen waar ik doorheen rijd, doen me denken aan de solide radiostemmen uit de jaren vijftig, aan de zorgelijke gezichten waarmee mijn ouders voor het toestel zaten, aan de dominees die preekten over de `straffende adem Gods' voor het `wereldgelijkvormige' Nederland, aan de twee dinky toys de enige die ik bezat die geofferd moesten worden aan de arme verdronken kindertjes''. Zou er een dinky toy van Geert Mak bij Rien Vroegindeweij terecht zijn gekomen?

    • A. Bockwinkel