Burning Spear

Net als Heartbeat haalde ook het prachtige Soul Jazz-label het in 't hoofd om het klassieke Studio One-materiaal van Burning Spear te compileren. Maar Creation Rebel telt een paar nummers meer en deze uitgave is voor Heartbeat-begrippen fraai verzorgd. Winston Rodney komt uit dezelfde Jamaicaanse streek als Bob Marley en Marcus Garvey, de grote profeet van het rasta-geloof. In de jaren zeventig werd hij gezien als een mogelijke opvolger van Marley, maar in wezen is hij altijd een stuk rauwer, militanter en minder toegankelijk geweest. Ook op dit vroegste materiaal, van rond 1970, zweeft zijn stem improviserend en bezwerend over de topklasse-ritmes. Burning Spears bijna religieuze bevlogenheid geven deze nummers hun tijdloze kracht, die al intact was op die fantastische debuut-single Door Peeping. Leuk voor reggae-historici: de legendarische Studio One-producer Coxsone Dodd verheft zijn stem deejay-gewijs op de single-versie van Rocking Time (niet op de Soul Jazz-plaat).

Creation Rebel

(Heartbeat, distr. Munich)*****

    • Jacob Haagsma