Arrestaties Alkmaarse steekpartijen

De politie in Alkmaar heeft gisteren vier personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij recente steekpartijen in Alkmaar. Drie verdachten zijn minderjarig.

Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt. Afgelopen weekend werden op verschillende plaatsen in Alkmaar vier mensen zonder aanleiding in rug of buik gestoken. Eind december en begin januari vonden er ook al steekincidenten plaats.

De arrestaties werden gisteren verricht in Alkmaar en Heerhugowaard. De politie wil niet zeggen of dit ook de woonplaatsen van de verdachten zijn. Ook over de leeftijden van de verdachten worden geen mededelingen gedaan. Over het motief valt volgens hoofdofficier van justitie B. Streefland van het arrondissement Alkmaar nog niets te melden. Streefland meent dat met de aanhoudingen ,,een belangrijke stap voorwaarts is gezet in het onderzoek''. Meer aanhoudingen worden door de politie niet uitgesloten.

Politie, justitie en de burgemeester van Alkmaar belegden ,,zo snel mogelijk'' een persconferentie ,,om de onrust in Alkmaar weg te nemen'', aldus korpschef A. Brink. Volgens burgemeester M. van Rossen konden de vermoedelijke daders relatief snel worden aangehouden ,,dankzij de vele tips die zijn binnengekomen''.

Op basis van de tips zocht de politie naar drie blanke jongens in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Deze mogelijke daders droegen volgens de politie donkere driekwart jassen en hadden messen en honkbalknuppels bij zich.

Dertig rechercheurs zijn bij het onderzoek betrokken. Zij brachten de steekpartijen van afgelopen weekend direct in verband met eerdere incidenten.

Op 3 januari werd een 53-jarige Alkmaarder mishandeld door een groep jongens die hem buiten bij zijn woonboot opwachtte. De man ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.

In december werd in het Victoriepark, aan de rand van het centrum in Alkmaar een man in zijn rug gestoken. Drie van de steekpartijen van afgelopen weekend hadden hier ook plaats. Het vierde steekincident vond plaats in een fietstunneltje in Alkmaar. Een 44-jarige man werd in zijn rug gestoken.