Antillen voeren verbod reizen in

Het Antilliaanse kabinet gaat in het wetboek van Strafrecht reisverboden voor bolletjesslikkers en drugskoeriers opnemen. Wie veroordeeld wordt voor drugsbezit, kan dan voor een periode van maximaal drie jaar het paspoort worden ontnomen en mag het land niet verlaten. Veroordeelde drugssmokkelaars uit Nederland worden met een noodpaspoort verwijderd.

Vooruitlopend op die wetswijziging heeft het Hof van Justitie in Willemstad het afgelopen half jaar al meer dan 500 drugskoeriers een dergelijk reisverbod opgelegd. De personalia van de Nederlandse veroordeelden worden doorgespeeld aan een speciaal `Antillenteam' van de Rotterdamse politie, om te voorkomen dat uitgezette Nederlandse drugskoeriers (overigens merendeels Curaçaoënaars) in Nederland opnieuw een paspoort aanvragen.

Volgens een woordvoerster van Justitie in Willemstad is dit beleid een goed alternatief voor het toelatingsbeleid voor Antillianen waar de Tweede Kamer op initiatief van het CDA voor pleit. Drugskoeriers kunnen een dergelijk reisverbod ook opgelegd krijgen op basis van veroordelingen in Nederland. Daarover wisselen de Antilliaanse en Nederlandse autoriteiten over en weer informatie uit.

CDA-woordvoerder Sterk, pleitbezorgster in de Tweede Kamer voor aangescherpt toelatingsbeleid voor Antillianen, bevestigt dat met deze reisverboden een deel van dat toelatingsbeleid gerealiseerd is. ,,In het overleg met minister Verdonk (Integratiebeleid, VVD) zal ik dat ook inbrengen. Maar het gaat me niet alleen om criminele jongeren. Ik wil ook niet dat kansarme Antilliaanse meisjes zonder enig perspectief naar Nederland komen.'' De Rotterdamse professor en criminoloog H. De Doelder, op verzoek van de Antilliaanse regering betrokken bij de voorbereiding van een aantal wijzigingen in het Wetboek van Strafrecht daar, verwacht dat een dergelijk `eilandarrest' ook stand zal houden als daartegen in cassatie wordt gegaan bij de Hoge Raad in Nederland. Behalve het reisverbod, wordt ook een artikel ingevoerd dat witwaspraktijken bemoeilijkt. Preventief fouilleren wordt wettelijk mogelijk gemaakt. Witwassen wordt op de Antillen ook strafbaar als er volgens justitie het `kennelijke vermoeden' bestaat dat goederen of geld afkomstig zijn van een misdrijf. Dat biedt justitie de mogelijkheid om op te treden tegen jongeren die rondrijden in auto's die ze gezien hun inkomen niet kunnen betalen.

Recidivisten die gepakt zijn met meer dan 2,5 kilo drugs krijgen nu het maximale reisverbod van 3 jaar, waarbij de rechter vooruitlopend op de nieuwe wet gebruik maakt van de mogelijkheid om `bijzondere voorwaarden' op te leggen. De gevangenisstraf wordt dan voorwaardelijk opgelegd. Bij kleinere hoeveelheden drugs gaat het om reisverboden van 1 of 2 jaar.

    • Jos Verlaan