AIVD opent drie buitenlandse posten

In de strijd tegen het internationaal terrorisme gaat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) verbindingsposten inrichten bij de Nederlandse ambassades in Saudi-Arabië, Marokko en Pakistan.

Een woordvoerder van de inlichtingendienst noemde het gisteren ,,noodzakelijk'' dat in deze landen informatieposities worden opgebouwd. Een verdere uitbreiding wordt voorzien.

In Saudi-Arabië, Marokko en Pakistan zal de AIVD intensiever contacten kunnen onderhouden met de nationale geheime diensten. ,,Dat is geen nieuw beleid. Die contacten waren er al vanuit andere liaisonposten'', aldus de woordvoerder.

Op dit moment heeft de AIVD dergelijke informatiediensten in Jordanië, Singapore, de Verenigde Staten en Rusland. De contacten met de inlichtingendiensten in Midden-Europa worden onderhouden door twee rondreizende AIVD'ers.

Volgens de AIVD spelen landen als Saudi-Arabië, Marokko en Pakistan een belangrijke rol in het terrorisme. ,,Het zou vreemd zijn als we geen contacten hadden met die diensten'', zegt de woordvoerder. Met de samenwerking met geheime diensten in minder- of ondemocratische landen, waar veelal sprake is van schendingen van mensenrechten, zet de AIVD geen principes overboord, benadrukt de woordvoerder. ,,Onze principes blijven recht overeind. Uiteraard hanteren wij democratische principes en principes van mensenrechten. Als je succesvol wil zijn in de strijd tegen het terrorisme, zul je ook in dergelijke landen informatieposities moeten opbouwen.''