Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Adriaanse: AZ krijgt toptrainer

Binnen AZ is positief gereageerd op het aantrekken van Louis van Gaal als trainer. Volgens de huidige trainer Co Adriaanse heeft de voetbalclub uit Alkmaar ,,een echte toptrainer'' aangesteld. ,,AZ gaat erop vooruit'', stelde hij vanuit een trainingskamp in het Spaanse Cadiz onomwonden. ,,Want ik ben geen echte toptrainer. Van Gaal heeft heel veel gewonnen, ik heb nooit iets gewonnen.'' Gisteren werd de benoeming van Van Gaal voor drie jaar bekendgemaakt.

AZ oefende in Cadiz tegen de Duitse tweedeklasser LR Ahlen en het werd 0-0. Na afloop van deze wedstrijd reageerde ook doelman Henk Timmer enthousiast over de komst van de voormalige trainer van Ajax, Barcelona en het Nederlands elftal. ,,Hartstikke mooi. Als je twee jaar geleden had gezegd dat hij AZ zou gaan trainen, had iedereen je uitgelachen. Gelukkig heeft hij ja gezegd, daar ben ik heel blij mee.''

Louis van Gaal reageerde gisteren vanuit zijn woning in het Spaanse Sitges. Hij verklaarde onder de indruk te zijn van de snelle en professionele handelwijze van het bestuur van de Alkmaarse club. ,,De manier waarop ik door AZ ben benaderd, sprak me zeer aan'', liet hij telefonisch weten. ,,Een paar dagen nadat Co Adriaanse zijn afscheid had aangekondigd, stond het bestuur al bij mij hier in Spanje op de stoep. In de beleidsplannen zag ik meteen veel toekomstperspectief.''

Van Gaal gaf toe dat hem een nieuwe werkrelatie in Alkmaar wacht. ,,Ik val als trainer-coach onder de verantwoordelijkheid van technisch directeur Martin van Geel. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt in mijn loopbaan. Bij mijn vorige werkgevers was ik als hoofdcoach verantwoordelijk voor alle voetbalzaken.''

Voorzitter Dirk Scheringa noemde Van Gaal gisteren een man ,,die precies bij AZ past. Hij is nog heel ambitieus. Louis zei tegen ons dat hij het een uitdaging vindt om coach van AZ te worden. We zijn ontzettend blij dat we Louis van Gaal hebben kunnen strikken.''

Van Gaal moet AZ elk seizoen naar Europees voetbal leiden. ,,Dat is onze gezamenlijke doelstelling'', zei technisch directeur Martin van Geel. ,,We willen met AZ een structurele subtopper worden, met af en toe een uitschieter naar boven.''