Zes Israëliërs bij aanslag gedood

Met een aanslag op een grenspost in de Gazastrook, waarbij gisteren zes Israëliërs en drie Palestijnen omkwamen, hebben de Palestijnse radicale groepen Hamas, de Aqsabrigades en de Volksverzetscomités de nieuwe Palestijnse president Abbas op de proef gesteld. De zojuist vernieuwde Israëlische regering wacht met een vergeldingsaaanval op mogelijke acties van de nieuwe president, die morgen in Ramallah wordt beëdigd. De ,,operatie'', die is opeëist door Hamas, de Al-Aqsabrigades en de kleine Volkscomités, is de eerste grote Palestijnse aanslag na Abbas' verkiezing zondag.

Het doelwit was gisteren de grensovergang Karni, bij Gaza-stad. Met een vrachtwagen met 150 kilo aan explosieven werd een gat geblazen in de betonnen omheining van de grenspost. Drie Palestijnen voerden vervolgens met mortieren en automatische wapens charges uit op de grensbewakers, medewerkers van een particuliere firma. Zes Israëliërs, particuliere bewakers en burgers, stierven en vijf werden gewond. De Palestijnen werden door Israëlische soldaten gedood. Korte tijd later nam de Israëlische luchtmacht een medisch centrum van Hamas in het vluchtelingenkamp Deir-el-Balah onder vuur. Via de grensovergang Karni, die meteen voor onbepaalde tijd is gesloten, worden de 1,4 miljoen Palestijnen in de Gazastrook voorzien van levensmiddelen, medicijnen en commerciële goederen. Ook de voedselhulp van de Verenigde Naties wordt via Karni de Gazastrook binnengebracht. De andere grensovergangen, bij Erez in het noorden en Rafah in het zuiden, zijn vandaag tot nader order op slot gedaan, waardoor de Gazastrook onbereikbaar is geworden.

In de Gazastrook is zowel voor als na de verkiezing van Abbas geen dag voorbijgegaan zonder dodelijk geweld. In de aanloop naar de verkiezingen kwamen zeven Palestijnse kinderen om.

En vrijwel dagelijks worden vanuit de vluchtelingenkampen de Israëlische nederzettingen met mortiergranaten en Qassam-raketten onder vuur genomen. Daarbij kwam woensdag een Israëlische kolonist om het leven.

Voor de verkiezingen heeft Abbas deze beschietingen contraproductief genoemd, maar of en hoe hij de radicale groepen tot een wapenstilstand zal bewegen is onduidelijk. De leider van Hamas in de Gazastrook, dr. Mahmoud al-Zahar, heeft eerder deze week gezegd dat zolang er geen afspraken zijn gemaakt over een staakt-het-vuren de acties van de gewapende vleugel van Hamas doorgaan. Het feit dat de aanslag is uitgevoerd en opgeëist door drie organisaties, waaronder de aan Fatah gelieerde Aqsabrigades, onderstreept dat Abbas grote moeite zal hebben om tot een hudna (vrijwillig en tijdelijk staakt-het-vuren) te komen.

De laatste aanval is volgens een woordvoerder van de Volksverzetscomités een signaal dat het ,,verzet'' onverminderd wordt voortgezet. Deze comités bestaan hoofdzakelijk uit afgedankte officieren en soldaten van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie, de PLO.

Sinds de dood, vorige week, van zeven Palestijnse kinderen door een Israëlische tankgranaat werd rekening gehouden met een zware aanslag. Maar de Palestijnse radicale organisaties willen, aldus een woordvoerder van Hamas, met dergelijke aanvallen ook aantonen dat Israël straks de nederzettingen op de Gazastrook ontruimt ,,gedwongen door de constante aanvallen van het Palestijns verzet.''