Visserij ZO-Azië verwoest

De tsunami heeft de visserijsector in veel getroffen landen in Zuidoost-Azië verwoest.

Volgens een gisteren gepubliceerde inventarisatie van de VN-voedsel- en landbouworganisatie FAO zijn de zwaarst getroffen landen zo'n driekwart van hun vissersvloot kwijt. In sommige regio's is het visaanbod de afgelopen weken gedaald met 90 procent.

De vissers van Sri Lanka behoren tot de zwaarst getroffenen. Op het eiland ten zuiden van India is 80 procent van de vissersboten beschadigd of verloren gegaan. Bovendien zijn tien van de twaalf belangrijke visserijhavens van Sri Lanka verwoest, waaronder faciliteiten om vis te koelen, reparatiewerven en scheepshellingen. In Sri Lanka zijn 7.500 vissers gedood, 5.600 worden vermist.

In het noordwesten van Indonesië en het noorden van Sumatra is de schade aan de vissersvloot vergelijkbaar met de schade in Sri Lanka.

Op het noorden van Sumatra zijn bovendien zo'n duizend kweekkooien voor vis verloren gegaan. Thailand is volgens de FAO relatief iets minder zwaar getroffen. Volgens de inventarisatie zijn daar zo'n 4.000 boten verloren gegaan. Acht havens in dat land zijn zwaar beschadigd en duizenden kweekkooien zijn beschadigd. Somalië heeft 2.600 kustvissersboten verloren, op de Maldiven is omstreeks een derde van de totale vloot verdwenen.

In India zijn vissers uit de deelstaat Andhra Pradesh het zwaarst getroffen. Er zijn zo'n 2.000 vissersboten verloren gegaan en 300.000 vissers hebben hun baan verloren. De export vanuit India van eetbare zeevis en schaal- en schelpdieren zou volgens de VN-organisatie met een derde kunnen dalen. In Maleisië zijn 6.000 vissers getroffen, in Birma zijn volgens de FAO 17 vissersdorpen langs de kust verdwenen.

,,Met hulp van de internationale gemeenschap is de FAO intussen begonnen met de vervanging en reparatie van vissersboten, de opbouw van nieuwe infrastructuur en het herstel van de kooien voor de visproductie'', aldus Jeremy Turner van de FAO.