Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de voortvluchtige Syriër Redouan Al-I., alias Abu Khaled, die volgens de AIVD gezien wordt als leider van de zogeheten Hofstadgroep, die in Nederland aanslagen wilde plegen. Ook de verdachte van de moord op Theo van Gogh, Mohammed B., zou lid van deze groep zijn. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Gesprek met Christian Chesnot, een van de twee Franse journalisten die vorig jaar gegijzeld werden in Irak. Na 124 dagen gijzeling kwamen hij en zijn collega Georges Malbrunot vrij. Ned.1, 20.30-21.00u.

Tsunami 12-12: We zijn er klaar voor. Rechtstreeks uit Oostende de Belgische solidariteitsactie voor de slachtoffers van de natuurramp in Zuidoost-Azië. Met medewerking van bekende Vlamingen onder wie Bart Peeters, Goedele Liekens, Martine Tanghe en kardinaal Danneels. VRT, 20.30-23.01u.

Nova. Reportage over moslima's die vinden dat zij hun partner zelf moeten kiezen. In het weekeinde wordt in Rijnmond een congres gehouden waar deze opvatting aan de orde komt. Ned.3, 22.20-22.50u.

PRAATPROGRAMMA

De leugen regeert. Onder andere over de zin en onzin van de publicaties van onderzoeken in de media, het half citeren uit studies en de gefrustreerde ondernemer Erik de Vlieger. Ned.3, 21.15-22.00u.

AMUSEMENT

Kamphues zoekt de grens. In deze tweede aflevering van een serie zoekt Rob Kamphues in de wereld van basejumpers (waaghalzen die illegaal met een parachute van hoge flats en torens afspringen) het uiterste. Ned.1, 21.45-22.15u.

FILM

.Rounders (John Dahl, 1998, VS). Spitse gokkersfilm met heerlijk anti-burgerlijke moraal. Student Matt Damon kan de verleiding niet weerstaan om weer beroepspokeraar te worden, op instigatie van zijn faustiaanse boezemvriend Edward Norton. Met John Urturro als groezelige pokergoeroe, Famke Janssen als stijlvol verlopen beroepskaarter en John Malkovich als Rus. Yorin, 20.30-22.50u.

The Messenger: The Story of Joan of Arc (Luc Besson, 1999, VS). Jeanne d'Arc wordt in handen van in design geïnteresseerde regisseur van The Fifth Element een door oorlogsgruwelen getraumatiseerde psychotica. In een trendy parade van bloed, amok en psychedelica is Dustin Hoffman een mystieke monnik. Net5, 22.30-1.15u., onderbroken door reclame.

Unterwegs (Jan Krüger, 2004, Dld.). Tot veler verbazing in Rotterdam met een Tiger Award bekroonde road movie over een broeierige driehoeksverhouding. Ned.3, 23.20-0.45u.

.Mifunes sidste sang (Søren Kragh-Jacobsen, 1999, Den./Zw.). Na Festen en Idioterne, gaat deze Dogma-film losjes om met manifest-regels. Lichte romantische komedie brengt een hoer met een gouden hart, een ambitieuze yup, een achterlijke broer en een opstandige tiener samen in een vervallen boerderij op een afgelegen eiland. De titel verwijst naar de vermaarde Kurosawa-acteur Toshiro Mifune. Canvas, 23.45-1.25u.

.Mary Reilly (Stephen Frears, 1996, VS). Adaptatie van Amerikaanse bestseller van Valerie Martin vertelt het duivelse verhaal van Dr. Jekyll (John Malkovich) vanuit het perspectief van diens muizige dienstmeid (Julia Roberts). Deze krant vond ,,het Victoriaanse aroma van onderdrukte lusten en de Freudiaanse ondertonen gepast subtiel''. RTL4, 0.05-2.50u.

.Fahrenheit 451 (François Truffaut, 1966, GB). Truffauts lyrische melancholie beheerst verfilming van roman van Ray Bradbury over totalitaire staat waarin boeken zijn verboden. Mede onder invloed van Julie Christie komt in boekverbrandingen gespecialiseerde spuitgast Oskar Werner op andere gedachten. Net5, 1.15-3.20u.

Nach Mitternacht (Wolf Gremm, 1981, West-Duitsland), Zie tv-vooraf. ZDF, 2.40-4.25u.

RADIO

Kunststof. Bassist en documentairemaker Leon Giesen vertelt over zijn muziekshow Mondo Rock waarmee hij zaterdag op het festival Noorderslag in Groningen staat. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van kunstenaar Florentijn Hofman in Schiedam, besprekingen van de bundel Bad Dirt van de Amerikaanse Annie Proulx en de film Un Long Dimanche de Fiancailles van regisseur Jean-Pierre Jeunet. Na tienen vertelt fotojournalist Geert van Kesteren over zijn fotoboek van de oorlog in Irak Why, mister, why. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Threes Anna vertelt o.a. over haar eerste boek De Dogtroep en haar laatste Motormoeder. Radio 1, 0.04-0.45u.