Schouwburg zelfstandig

Met een feestelijke bijeenkomst gisteren in de Amsterdamse Stadsschouwburg is de verzelfstandiging van dat theater bezegeld. De schouwburg, die sinds 1795 een gemeentelijke instelling was, wil op eigen benen staan om slagvaardiger te kunnen optreden.

Wethouder Hannah Belliot (Cultuur) en schouwburgdirecteur Melle Daamen tekenden gisteren een overeenkomst die de overdracht regelt. Het pand blijft van de gemeente. Ook blijft de gemeente jaarlijks 5 miljoen euro storten voor de exploitatie. Het belangrijkste is dat de werknemers hun ambtenarenstatus verliezen en worden ondergebracht in de CAO voor Nederlandse Podia, waarmee Daamen ze beter en goedkoper hoopt te kunnen inzetten.

De bemoeienis van de gemeente zal nooit helemaal verdwijnen, zei Belliot gistermiddag tegen het ANP: ,,Er zal een bescheiden aanwezigheid van de politiek blijven. Maar de tijd is voorbij dat ze hun handen kunnen ophouden bij mama overheid als er problemen zijn. Ze moeten nu laten zien wat ze waard zijn.''

De Stadsschouwburg wordt een stichting naar commissarissenmodel. Het college van B en W heeft een Raad van Toezicht aangesteld, met advocaat Els Swaab (voorzitter), tonelist Hans Croiset, adviseur Mira Kho en bankier Hans Verkoren.

Daamen wil van de schouwburg een druk bezocht uitgaanscentrum met uiteenlopende functies maken. Begint volgende maand opent de schouwburg alvast een eigen café in de ruimte waar eerder Café Cox zat. Over het beheer loopt nog een rechtszaak met de eigenaar, de omstreden horecaondernemer Sjoerd Kooistra.