Ramsj

Albert Blankert (e.a.): Dutch Classicism. Gebonden, Museum Boijmans/ NAi 1999, van €43,50 voor €19,50. Steven Sterk Utrecht (030-2340580)

Dik gebonden boek over het classicisme in de schilderkunst van de 17de eeuw. Dat er indertijd architecten waren die zich lieten inspireren door de klassieke oudheid is algemeen bekend, aldus de inleiders, maar niet dat mensen als Goltzius, Van Campen en Govaert Flinck ook klassieke thema's schilderden. Catalogus bij een tentoonstelling die in 1999 en 2000 te zien was in Rotterdam en Frankfurt. Uitstekende reproducties.

Ron M. Brown: The Art of Suicide. Gebonden, Reaktion Books 2001, van €37,50 voor €14,50. Roelants Nijmegen (024–3221734; www.roelants.com)

Interessante studie over hoe zelfdoding van de Oudheid tot nu is verbeeld. Waren afbeeldingen van zelfdoding in de Oudheid zeer gangbaar (Ajax die zich op zijn zwaard stort), in de vroegchristelijke tijd speelt dit thema nauwelijks een rol terwijl de Middeleeuwers graag mochten gruwelen bij plaatjes van bijbelse zelfdodingen. In al die afbeeldingen is volgens Brown goed te zien hoezeer de opvattingen over zelfdoding aan mode onderhevig zijn. Gedegen, met eindnoten en een register.

Sergius Golowin (e.a.): De grote mythen van de wereld. Gebonden, Davidsfonds 1999, van €61,75 voor €25,–. Steven Sterk Utrecht

Ooit vertelden wij elkaar verhalen over goden en helden, over stamvaders en oermoeders en over monsters en gedrochten. Een paar verhalen zijn nog wel bekend, schrijven de auteurs in dit boek, maar de meeste zijn weggezakt. Om die reden geven zij in deze internationale productie een overzicht van de `grote mythen van de wereld'. Er zijn negen thematische hoofdstukken, waaronder `de kosmos' en `dieren van hemel en aarde'. Niet echt diepgravend, maar leuk voor een eerste kennismaking.

Karel Eykman, Fred Lodder: Van de man die graag dronk. Gebonden, Prometheus 2002, van €32,95 voor €9,50. Steven Sterk Utrecht

Bundeling van achttien Middelnederlandse boerden (komische verhalen op rijm met een enigszins schunnige inhoud). Bij de oorspronkelijke tekst staan korte toelichtingen van Fred Lodder, dé expert op dit gebied. De vertaling, die parallel loopt, is van Karel Eykman. Er wordt in dit soort verhalen, die eeuwenlang uit preutsheid door literatuurhistorici zijn genegeerd, flink gezopen, en vreemdgegaan. Met een interessante inleiding door Lodder. Eveneens bij Steven Sterk: Johan Nowé Nu hoort wat men spelen zal (van €22,50 voor €5,00), een aardige studie over het theater in de Middeleeuwen. Ook daarin aandacht voor het `komische toneel'.

Mark Wigley: Constant's New Babylon. Gebonden, 010 Publishers 1998, van €47,50 voor €24,50. Premsela Amsterdam (020–6624266)

Verzorgd uitgegeven Engelstalige tentoonstellingscatalogus over New Babylon, die stad van de toekomst die de Nederlandse beeldend kunstenaar Constant in 1956 ontwierp. Constant meende dat machines het meeste werk zouden overnemen, zodat de mens een overvloed aan vrije tijd zou krijgen. Hij werkte zijn ideeën, die onder meer invloed hadden op provo, uit in maquettes, schilderijen, tekeningen, grafiek en teksten.

Henry A. Millon (red.): Italian Renaissance Architecture. Paperback, Thames and Hudson 1996, van €46,10 voor €24,50. De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226; www.de-boekenmarkt.nl)

Grote paperback over de Italiaanse architectuur van Brunelleschi tot Michelangelo – dus van de 14de tot de 16de eeuw. Het boek bevat dertien bijdragen van internationale deskundigen over onder meer de relatie tussen beeldende kunst en architectuur, stadsplanning, paleizen en villa's. In het begin staan prachtige afbeeldingen van antieke, houten maquettes. Leuk voor erbij Brunelleschi's dome (van €14,– voor €5,95 bij Donner in Rotterdam), een monografie over deze beroemde Florentijnse architect en beeldhouwer.

Joost Divendal (red.): De lastige lezer. Paperback, Het Spectrum 2001, van €18,50 voor €5,50. De Slegte (www.deslegte.com)

In hoeverre heeft een lezer, direct op indirect, invloed op de krant die hij of zij leest. Past een krant zich bijvoorbeeld aan bij het veranderde leesgedrag en de vrijetijdsbesteding van lezers? En hoe gaat een lezer met zijn krant om? Over deze gevoelig relatie tussen lezer en krant staan in deze bundeling 25 `prikkelende beschouwingen' verdeeld over drie thema's: `DE lezer bestaat niet', `Ik en velen met mij' en `Oude waarden, nieuwe wegen'. Met bijdragen van Cisca Dresselhuys (Opzij), Wilma Nanninga (Privé) en Mark Kranenburg (NRC).

Harriet Schoenholz Bee (red.): MoMa Highlights. Paperback, Museum of Modern Art 1999, van €18,95 voor €6,95. Donner Rotterdam (010–2175272)

Overzicht van 325 topstukken uit het Museum of Modern Art in New York. Na een inleiding volgt een chronologisch overzicht van de stukken, die op één pagina worden afgebeeld (in kleur) en kort beschreven. De nadruk ligt op schilderijen, maar er zijn ook foto's opgenomen en beeldende en toegepaste kunst.

    • Ewoud Sanders