Pas verschenen: Non fictie

Herman Roodenburg: The Eloquence of the Body. Perspectives on gesture in the Dutch Republic. Waanders, 208 blz. €45,–

De elite van de zeventiende eeuw meende te weten hoe men zich moest gedragen, hoe men `met gratie' diende te zitten, te lopen of gewoon stil te staan. Deze studie laat zien hoe dit ideale gedrag werd aangeleerd.

Loretta Napoleoni: NV Terreur. De nieuwe economie van de terreur. De Arbeiderspers, 416 blz. €27,95

Italiaans econonoom en journaliste probeert de internationale economische en financiële relaties in kaart te brengen van onder meer Al-Qaida, de IRA, de maffia en de PLO. Volgens haar zijn de ware motieven van terroristen economisch.

Leon N. Goldensohn: Neurenberggesprekken. Nazi's en hun psychiater Leon Goldensohn. Uit het Engels vertaald door Jan Blokhuis e.a. Meulenhoff, 511 blz. €24,50

Bijna dagelijks voerde de Amerikaanse psychiater Goldensohn gesprekken met zo'n twintig nazi-kopstukken. Berouw kon hij bij geen van hen ontdekken. Het materiaal is niet bij het Neurenbergproces gebruikt. Ze zijn nu voor het eerst gepubliceerd.

Annette de Vries: Ingelijst werk. De verbeelding van arbeid en beroep in de vroegmoderne Nederlanden. Waanders, 304 blz. €42,50

Cultuurhistorische studie over de verbeelding van en het denken over de werkende mens. Beroepsportretten en gilde-attributen zijn de bronnen bij dit onderzoek geweest. Met casestudies over o.a. de notaris, de predikant, de koopman en de schoenmaker.