Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

Maffe maskes bekoren Eurosonic

Eens per jaar bieden prachtzaaltjes als Huis de Beurs, Het Tehuis, de Muziekschool en Mutua Fides, gelegen in de binnenstad van Groningen, ruimte aan nieuwe popmuziek, vaak uit de meest onverwachte uithoeken van Europa. De nadruk lag dit jaar op de Scandinavische landen en Frankrijk. Het officiële openingsconcert van Têtes Raides viel tegen. De veelkoppige Franse groep dook even diep als verantwoord in de Franse tradities, maar hoe decoratief het koper, inclusief een manshoge sousafoon, ook schitterde, het kwam bestudeerd over.

Landgenoten We Insist!, genoemd naar een klassieke, strijdbare plaat van jazzdrummer Max Roach en zangeres Abbey Lincoln, speelden zeer overtuigend op het grensvlak van actuele punkfunk en de Franse artrock-traditie van Magma en Art Zoyd.

Rond de centraal opgestelde, zingende drummer dansten bassist, gitaristen en saxofonisten hun wilde passen en speelden ze nummers die bijna uit elkaar vielen, zo vrij en fragmentarisch.

Aan vrouwen geen gebrek op deze openingsavond. De liedjes van Emilie Simon, een bevallige Franse schone, dreven desondanks moeiteloos van de ene oorschelp naar de andere, zonder enige diepere indruk na te laten. Haar landgenote bij de groep Gomm had een onduidelijke functie, maar dat deed weinig af aan het ongebreidelde enthousiasme, geworteld in een geactualiseerde versie van de aloude new wave.

De Zweedse Concretes bestonden voor pakweg de helft uit dames, inclusief een zangeres die meer aandacht had besteed aan haar kapsel, of pruik, dan aan haar zangcapaciteiten. Niettemin wist deze fraai gearrangeerde visie op de aloude meidenpop zeker een nummer of vier te bekoren.

De mafste maskes van de avond zaten in het Vlaamse Maskesmachine: absurdistische typjes die met ukelele, viool, castagnetten en melodica vorm gaven aan hun hoogst aparte, in sappig doch onverstaanbaar Vlaams gevatte popgevoel. Een elegant dansje met witte parasolletjes overtuigde ook de grootste cynicus: met zulke dwarse talenten liggen de alternatieven voor het dominante Angelsaksische rockmodel voor het oprapen.

Festival: Eurosonic, eerste avond. Gehoord: 13/1, diverse zalen, Groningen. Herhaling vanavond.