Kou in de VS jaagt de olieprijs omhoog

Door het extreem koude weer in de Verenigde Staten is de olieprijs gisteren gestegen naar het hoogste niveau in zes weken. Het koude weer veroorzaakte een sterke daling van de olievoorraden in de VS, 's werelds grootste energieverbruiker.

De prijs van een vat Amerikaanse West Texas Intermediate noteerde gisteren op het hoogtepunt 48,40 dollar, een stijging van 2 dollar. Brent-olie uit de Noordzee steeg 1,62 dollar naar 45,30 dollar. Zowel de prijs van WTI als de Brent zakte vervolgens weer terug. Maar de notering was vanmorgen nog altijd respectievelijk 48,08 en 45,22 dollar per vat van 159 liter.

De strenge kou die momenteel het noordoosten van de VS in zijn greep houdt is van directe invloed op de hoge olieprijs. De voorspelling van meteorologen is dat het extreme winterweer de komende week zal aanhouden.

Door het toegenomen energieverbruik in het noordoosten van de VS werd het bericht dat de olievoorraden in het land daardoor zijn gedaald met extra zorg onthaald. Het ministerie van Energie maakte bekend dat de voorraad ruwe olie de afgelopen week met drie miljoen vaten is afgenomen tot 288,8 miljoen.

De olieprijs staat echter ook elders onder druk. Het geweld in Irak zorgt voor veel onrust. Bovendien is de productie in de Golf van Mexico nog steeds niet volledig hervat sinds orkaan Ivan door het gebied raasde, waardoor de olieplatformen tijdelijk zijn ontruimd. Ook in de Noordzee bij Noorwegen ligt een deel van de productie wegens storm in de afgelopen week stil. In Nigeria lag de productie afgelopen maand gedeeltelijk stil door sociale onrust. Vanmorgen maakte Shell bekend dat de installaties in het onrustige zuiden weer operationeel zijn.