Ikedia tekent én bij AZ en bij Tottenham

Aanvaller Pius Ikedia van voetbalclub RBC heeft voor het komende seizoen zowel een contract bij AZ als bij de Engelse club Tottenham Hotspur getekend. Bij de club uit Alkmaar tekende hij al vorig jaar zomer, maar dat werd gisteren pas bekend. ,,Hij zit dus met een probleem'', zegt zaakwaarnemer Ton Smit van Fair Deal Sportmanagement. ,,Vorig jaar juli heeft hij voor drie jaar bij AZ getekend en de club sprak toen het vermoeden uit dat trainer Co Adriaanse zou blijven. Onlangs werd duidelijk dat Adriaanse vertrekt en voelde Ikedia zich niet meer thuis bij AZ. Vervolgens zou hij zijn benaderd door Sören Lerby en heeft hij bij Tottenham getekend.''

Ikedia, op trainingskamp in Turkije, ontkende gisteren alles. Ook dat hij bij AZ heeft getekend. Bob Maaskant, zaakwaarnemer van Ikedia toen hij voor AZ tekende, lacht om die ontkenning. ,,Bij de ondertekening waren drie man en ook voorzitter Scheringa kwam nog even langs. Ik zal je nog eens wat vertellen: Ikedia heeft zelfs zijn tekengeld al ontvangen.''

Maaskant ontkent het verhaal dat Ikedia een verblijfsvergunning in het vooruitzicht gesteld zou zijn als hij bij AZ zou tekenen. ,,Dat heeft er helemaal niets mee te maken. Hij is hier al vier jaar en zodra hij bij welke club in Nederland dan ook tekent, zou hij mogen blijven. Nu met Tottenham komt dat weer anders te liggen natuurlijk.'' Maaskant bevestigt dat Ajax, dat Ikedia heeft verhuurd aan RBC, niet is gekend in de deal met AZ. ,,Maar zijn contract liep daar af. Dan hoeft dat niet vind ik. En ik heb ze wel de gelegenheid gegeven om zijn contract te verlengen, maar dat wilde Ajax niet.''

Smit van Fair Deal Sportmanagement gaat volgende week met Ikedia om de tafel om de problemen te bespreken. ,,Het is natuurlijk altijd lastig als je twee contracten hebt getekend. Mochten beide clubs door willen zetten dan denk ik dat Tottenham zal afvallen.''