F. Bastet boos op Querido

P.C. Hooftprijswinnaar Frédéric Bastet (1928) brengt zijn nieuwe boek De grote wandeling niet bij zijn vaste uitgever Querido uit, maar bij de kleine uitgeverij Conserve. ,,Ik doe dat omdat ik vind dat ze bij Querido buitengewoon onzorgvuldig met me zijn omgegaan,'' aldus Bastet.

Kees de Bakker van Conserve wilde het boek, dat ruim vierhonderd pagina's telt en dat eind april, vlak voor de uitreiking van de P.C. Hooftprijs verschijnt, meteen uitgeven. ,,Het zijn fascinerende en komische verhalen over de beroemdheden die Bastet in zijn leven heeft ontmoet. Ik ben er erg verguld mee.''

Nadat Bastet zijn manuscript, dat toen nog de werktitel De poppenkast droeg, in het voorjaar van 2004 bij Querido had ingeleverd, wachtte hij zeven weken op een reactie van de uitgeverij. ,,Het enige dat ik hoorde, was dat ze mijn nog leverbare werk wilden gaan verramsjen. Zo ga je toch niet om met iemand die zeventien boeken bij je heeft gepubliceerd?''

Toen in december 2004 bekend werd dat Bastet voor zijn esesayistisch werk de P.C. Hooftprijs zou ontvangen, kwam Querido in zijn ogen niet snel genoeg met een plan van aanpak. ,,De uitreiking is op 20 mei, en ik heb nog steeds niets van ze gehoord.''

Querido-uitgeefster Lidewijde Paris is 'verbaasd' dat Bastet naar Conserve is gestapt en stelt dat er wel degelijk plannen met Bastets oeuvre zijn. ,,We moeten alleen wel goed bedenken hoe we Bastets werk in contact kunnen brengen met nieuwe lezers.'' Paris is onder meer van plan om Bastets beroemde serie Wandelingen door de antieke wereld opnieuw uit te geven.

Ondanks de 'onzorgvuldige' behandeling heeft Bastet inmiddels alweer een nieuw manuscript naar Querido opgestuurd. ,,Ik was wel buitengewoon boos, maar ik heb verder geen ruzie met ze, aldus de bekroonde essayist.