ECB kiest ontwerp voor nieuw hoofdkantoor

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een ontwerp gekozen voor haar nieuwe hoofdkantoor. Het nieuwe gebouw, twee torens van 184 meter hoog, moet in 2009 klaar zijn en plaats bieden aan 2.500 werknemers. Het komt te staan aan de rand van de stad, waar een verlaten industrieterrein, het zogenoemde Ostend, wordt opgeknapt.

Het ontwerp is van het Weense architectenbureau Coop Himmelblau. De ECB had liever een ander ontwerp gehad, maar dat stuitte op verzet van de gemeente Frankfurt, die de torens daarvan te massief vond. Het ontwerp van Coop Himmelblau bestaat uit drie onderdelen: de bestaande Grossmarkthalle (de groothandelsmarkt voor groente en fruit) aan de rivier de Main, een laag nieuw gebouw en de twee torens. De gemeente hoopt dat de nieuwbouw in het oosten van de stad een impuls voor de ontwikkeling van dit achtergebleven stadsdeel zal betekenen.

Het bureau heeft een groot aantal spraakmakende projecten op zijn naam, waaronder musea, concertzalen en hoogbouw. In Wenen verbouwde Coop Himmelblau oude gashouders tot woningen en kantoren, en in München moet volgend jaar BMW Welt opengaan, een sculturaal vormgegeven bezoekerscentrum. Nederland heeft geen gelukkige ervaring met Coop Himmelblau. Dit bureau ontwierp één vleugel van de nieuwbouw van het Groninger Museum, dat in 1994 werd opgeleverd. Het was aanvankelijk de bedoeling oude meesters in deze vleugel te huisvesten, maar door lekkages en de gevolgen hiervan voor de klimaatbeheersing was dit onmogelijk. Het heeft tot eind jaren negentig geduurd voordat de problemen waren opgelost, maar de vleugel is sindsdien zonder problemen in gebruik, aldus adjunct-directeur Eddy de Jonge.