Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Bush betreurt eigen uitspraken

De Amerikaanse president Bush twijfelt of hij twee van zijn meest bekende uitdrukkingen tijdens zijn eerste ambtsperiode had moeten doen. Een week na 9/11 verklaarde hij terroristenleider Bin Laden `dood of levend' te willen hebben. ,,Ik herinner me dat ik thuiskwam en Laura zei `waarom zei je dat nu?''' Ook ,,laat ze maar opkomen'' tegen diegenen die Amerikaanse troepen in Irak aanvielen, was niet een gelukkige uitdrukking, zegt de president nu. Hij wil het geen spijt noemen, maar ,,het is een les dat de president moet nadenken over de consequenties''. Bush deed zijn uitspraken in een gesprek met buitenlandse journalisten.