Aanklachten leveranciers Ahold-dochter

Negen topmanagers van grote Amerikaanse toeleveranciers van Ahold-dochterbedrijf US Foodservice zijn aangeklaagd wegens financiële fraude. De Amerikaanse beursautoriteit SEC beschuldigt hen er onder meer van valse verklaringen te hebben getekend. Dat heeft de SEC gisteren laten weten.

De verdachten zouden in 2001 en 2002 valse verklaringen voor inkoopkortingen hebben gefiatteerd. Daardoor kwamen de cijfers van US Foodservice er beter uit te zien. De fraude kwam twee jaar geleden aan het licht en maakt een belangrijk onderdeel uit van het boekhoudschandaal bij Ahold. Het strafrechtelijk onderzoek van de Amerikaanse justitie naar US Foodservice is intussen nog gaande.

De meeste managers die SEC heeft aangeklaagd, werkten als verkoopdirecteur bij bedrijven die voeding leverde aan groothandel US Foodservice. Die verstrekt maaltijden aan kantines, ziekenhuizen en scholen. Het zou gaan om leidinggevenden van Amerikaanse ondernemingen als Tyson Foods (vlees) en General Mills (muesli, koek, ijs).

In alle gevallen kwam het initiatief voor de fraude van medewerkers van US Foodservice, maar de managers van de toeleveranciers gingen akkoord, stelt de SEC. Soms werd een dubbel zo hoge omzet gesuggereerd, aldus de beurswaakhond. Tot nu toe is er een onterechte omzet geconstateerd van ,,minimaal 700 miljoen dollar'', ongeveer 540 miljoen euro.

De negen managers van de toeleveranciers hebben schuld bekend. Zij krijgen elk een boete van 25.000 dollar (19.280 euro).

Vorig jaar werden al vier oud-leidinggevenden van US Foodservice aangeklaagd. Twee daarvan troffen deze week een schikking met de SEC. Zij betaalden elk een boete van 331.567 dollar (256.000 euro), zonder schuld te bekennen. De twee andere zaken lopen nog.

Ahold trof vorig jaar een schikking met de SEC. Het hoefde geen boete te betalen, onder andere omdat het meewerkte aan het onderzoek. Aan de Nederlandse justitie betaalde de onderneming het maximale schikkingsbedrag van 8 miljoen euro. Vier voormalige Ahold-bestuurders worden vervolgd, met name vanwege foutieve consolidatie van dochterondernemingen. De affaire rond US Foodservice laat het OM aan de Amerikaanse justitie. Deze kwestie zal wel aan de orde komen in het onderzoek naar wanbeleid bij Ahold dat de Ondernemingskamer onlangs gelastte.