Veel armoede dreigt na de natuurramp

Bijna twee miljoen Aziaten lopen het gevaar in armoede te vervallen door de tsunami's van tweede kerstdag. Dat stelt de Aziatische Ontwikkelingsbank in een rapport dat vandaag is gepresenteerd.

Volgens de ontwikkelingsbank zijn de gevolgen van de verwoestingen vooral in Indonesië merkbaar. De bank stelde dat mogelijk een miljoen mensen onder de armoedegrens komen te leven en dan vooral in de provincie Atjeh in het noorden van Sumatra.

Voor India vreest de ADB dat het aantal mensen in armoede stijgt met 645.000. In Sri Lanka zou het aantal armen met 250.000 toenemen.

Op een persconferentie in Banda Atjeh weersprak de Indonesische minister voor Volkswelzijn Alwi Shihab, belast met de coordinatie van de hulpverlening, berichten dat de bewegingsvrijheid van buitenlanders in Atjeh, ernstig zou worden beperkt. Volgens Shihab hebben buitenlanders, zowel hulpverleners als journalisten, vrij toegang tot de rampgebieden. Ook de berggebieden waar verzetsstrijders zich schuilhouden zouden toegankelijk zijn voor buitenlanders. Ze moeten zich wel laten vergezellen door een militair escorte. Shihab werd op de persconferentie vergezeld door de militaire commandant van Atjeh.

De Indonesische regering stuurt duizenden militairen extra naar de door de tsunami getroffen provincie. Door de versterkingen komt het totale aantal militairen in de regio op bijna 50.000.

De troepen zijn alleen voor hulpverlening, benadrukte generaal Syafrie Syamsuddin vandaag. Zij gaan het puin in de door vloedgolven verwoeste steden en dorpen opruimen. Volgens de generaal worden de manschappen niet ingezet in de strijd tegen opstandelingen die streven naar een onafhankelijk Atjeh.

De Indiase autoriteiten willen dat fotografen die sinds de zeebeving op de Andaman Eilanden verblijven, hun foto's van bedreigde primitieve stammen voor vertrek inleveren. Een wet uit 1957 verbiedt ongeoorloofd contact met de stammen, en dus ook het maken van foto's of andere opnamen.

De hoogste bestuurder van de eilandengroep in de Indische Oceaan, Ram Kapse, zei vandaag dat veel media zich niet aan de regels hebben gehouden. ,,Voor zover ze nog op de eilanden zijn, wil ik dat ze hun beeldmateriaal hier achterlaten.'' De aanvankelijke vrees voor een volkenkundige ramp op de eilanden door de tsunami's lijkt intussen ongegrond. Op de eilanden leven zes kleine, unieke stammen. Volgens antropologen bleef het aantal slachtoffers uiteindelijk zeer beperkt. De meest bedreigde stammen zijn de Groot-Andamanezen (veertig leden), de Onges (honderd), de Jarawa (266), de Sentinelezen (honderd) en de Shompen (250). Het zijn veelal jagers-verzamelaars die pijlen en speren gebruiken. Een aantal staat zeer vijandig tegenover indringers.

www.nrc.nl: dossier tsunami