Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Prins Harry als nazi op gekostumeerd bal

Don't mention the war? Integendeel; sommige Britten doen niets liever. Maar prins Harry, de jongste zoon van kroonprins Charles, trof daarbij dit weekeinde de verkeerde toon. Op het fancy dress-feestje voor de verjaardag van een vriend verscheen hij in het uniform van de Duitse Wehrmacht met hakenkruisarmband.

The Sun, de grootste boulevardkrant, drukt er vandaag een foto van af met de kop `Harry the Nazi', en de prins (20) heeft – via de voorlichter van zijn vader – intussen excuus gemaakt voor zijn ,,povere kledingkeuze'' en de ,,aanstoot'' die hij mogelijk heeft gegeven. Maar het land lijkt voorlopig not amused over het oordeelsvermogen van de potentiële troonopvolger, en de vrije teugel die zijn vader hem kennelijk geeft. ,,Het is geen grap om je als nazi te verkleden, met name vlak voor de zestigste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz'', zei een woordvoerder van een grote joodse organisatie. ,,Het is belangrijk dat iedereen zich het kwaad herinnert waarvoor de nazi's verantwoordelijk waren.''

Tory-leider Michael Howard, zelf joods, eiste vanochtend dat Harry persoonlijk zijn excuses aanbiedt en niet via een voorlichter. ,,Hij moet ons zelf maar komen vertellen hoe berouwvol hij nu is.''

Harry's kledingkeuze werpt ook een schaduw over zijn aanstaande opleiding aan de militaire academie van Sandhurst, die in mei begint. ,,Ik denk niet dat deze jongeman geschikt is voor Sandhurst'', zei Doug Henderson, oud-staatssecretaris van Defensie. ,,Bij ieder ander zou de aanvraag [voor een officiersopleiding] meteen worden afgewezen, en dat moet ook nu gebeuren.''

,,Wat heeft hem bezield?'', citeert The Sun een gast op het feestje, waar ook zijn oudere broer William aanwezig was, in een panterpak. ,,Een senior royal die zich voor de grap als nazi uitdost is een complete schande.''

De affaire roept ook pijnlijke herinneren op aan een tijd dat associatie met de nazi's voor sommige leden van de Britse aristocratie volkomen serieus was. Edward VIII, afgetreden in 1936 om met de gescheiden Wallis Simpson te kunnen trouwen, sympathiseerde met Hitler.

Het officiële verbod op het publiceren over Harry werd op diens achttiende verjaardag opgeheven. Sindsdien is de prins – ook wel Clown Prince genoemd – vaak het middelpunt van relletjes geweest, onder meer over drugsgebruik en openbare dronkenschap. Maar de prins, die zijn moeder, prinses Diana, in 1997 verloor, kon steeds op krediet van de Britten rekenen. Of dat zo blijft, moet blijken.