Opties? Daar krijg je een kind van

Langer doorwerken? Ja, graag.

Terwijl het er soms op lijkt alsof Nederlandse topmannen in weerwil van het kabinetsbeleid liever eerder dan later stoppen met werken, op hun 60ste bijvoorbeeld, of 62ste, gaat bestuursvoorzitter G.J. Kramer van ingenieursbureau Fugro nog even door. Hij blijft tot 1 oktober de baas en stopt definitief per 31 december.

Hij is dan 63,5 jaar, legde hij vorig jaar zijn aandeelhouders uit op de jaarlijkse vergadering. Wie meer wil weten, kan het op zijn gemak nalezen in de notulen van de aandeelhoudersvergadering die Fugro geheel conform de aanbevelingen voor goed ondernemingsbestuur op zijn website heeft gezet.

Op de website staat tevens een bericht uit De Telegraaf over een rapport van onderzoeksbureau Iris over modern ondernemingsbestuur bij alle Nederlandse beursfondsen. Op het lijstje prijkt Fugro als nummer acht bij de beste tien.

Fugro zorgt wat dat betreft goed voor zijn beleggers, waarvan Kramer overigens ook een is. Hij bezit meer dan 1,1 miljoen aandelen, goed voor zo'n 70 miljoen euro en 7 procent van Fugro's totale aandelenkapitaal. In zijn nieuwjaarstoespraak voorspelde hij een recordwinst in 2005.

Fugro zorgt ook goed voor zijn managers. In alle openheid. Fugro vermeldt, voordat het verplicht was, al een paar jaar details van de beloning van zijn topmanagers, zoals de mobiele telefoon voor de directie.

Bij het bedrijf mogen ook ongeveer 400 werknemers, inclusief directie, meedoen met een aandelenoptieregeling. Opties zijn kooprechten op aandelen tegen een vaste prijs. Stijgt de koers van de aandelen boven die prijs, dan wordt het aantrekkelijk om de optie uit te oefenen en de verkregen aandelen op de beurs te verkopen. Wie de aandelen houdt geeft meer blijk van vertrouwen in de toekomst, iets waar beleggers wel op letten.

Vorige week kreeg de directie, inclusief Kramer, een nieuwe serie opties. Het komt weinig voor dat scheidende bestuurders nog beloningen krijgen die wat waard worden als zij al lang en breed zijn gepensioneerd en op het beleid geen invloed meer hebben. Ook C. van Lede en E. Kist kregen relatief kort voor hun vertrek bij Akzo Nobel respectievelijk ING nog optie- en/of aandelenpakketten.

Fugro rangschikt de toekenning van opties onder het beloningsbeleid op lange termijn. Wat is lange termijn? Het salaris is voor het werk van vandaag, de bonus is afhankelijk van prestaties en opties zijn voor de lange termijn. De lange termijn duurt in dit geval maar liefst negen maanden.

    • Menno Tamminga