Om naar uit te kijken

FILM

Un Long Dimanche de Fiançailles

Jean-Pierre Jeunet, maker van Franse succesfilms als Delicatessen, Cité des enfants perdus en Amélie, heeft zich op de Eerste Wereldoorlog gestort zoals alleen hij dat kan. De loopgraven en het slagveld overgoten met regen, de weilanden en de dorpjes daarbuiten badend in gouden namiddaglicht. Audrey Tatou (van Amélie) onderneemt een zoektocht naar haar verloren gewaande man. De bovennatuurlijke kracht die de liefde haar verleent, zorgt ervoor dat alles in orde komt.

Un long dimanche de fiançailles. Regie : Jean-Pierre Jeunet. Met: Audrey Tatou, Gaspard Ulliel, Clovis Cornillac, Dominique Bettenfeld. In 20 bioscopen.

LITERATUUR

Mediterrane letteren

Dichters, schrijvers en wetenschappers uit Marokko, Cyprus, Turkije, Spanje en Bosnië treden op tijdens de 3de editie van het Mediterrane Letterenfestival. Het avond/middagvullende programma wordt in vier verschillende Nederlandse steden op het toneel gebracht.

3de Mediterrane Letterenfestival. Vr 14 jan (19u45) Bibliotheektheater Rotterdam. Za 15 jan (14u), Instituto Cervantes Utrecht en 20u in HTIB Amsterdam. Zo 15 jan (14u) HTIB Leiden. Inl 010-4114290.

MUZIEK

Pace/Prometeo

De Italiaanse pianist Enrico Pace, in 1989 de winnaar van het Franz Liszt Concours, en het Italiaanse Prometeo Kwartet spelen kamermuziek van Ernst von Dohnanyi (Pianokwintet nr 1), Giorgio Ghedini (Strijkkwartet nr 3) en Dmitri Sjostakovitsj (Pianokwintet op. 57).

19 jan 20u15 Kleine Zaal MC Vredenburg Utrecht res 030-2314544; 20 jan 20u15 Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam res 020-6718345.

POP

Comets On Fire

Heavy spacerockers uit Santa Cruz, Califonië met een afkeur van trendy popmuziek en commerciële ambities. Pure bombast willen oprichters Ethan Miller en Ben Flashman maken, met een voorkeur voor verpletterende gitaarriffs en de magie van helden uit het kleurrijke rockverleden. Het album Blue Cathedral is hun debuut voor Sub Pop en gaat Nirvana achterna in de manier waarop herrie, melodie en brute rebellie een monsterverbond sluiten.

16 jan Paard van Troje, Den Haag, 17 jan Paradiso, Amsterdam.

THEATER

Dood Het gezelschap heeft een afstotelijk machteloze naam: `Ze Doen Wat Ze Kunnen', maar dit keer heeft het wel acteur Joop Admiraal in huis. Hij speelt in Dood een achterdochtige homo met een ziekte, die wordt omringd door een jongere vriend en een onbetrouwbare thuishulp. Op de achtergrond wordt een film vertoond waarin we de man drie jaar eerder in Marokko zelf voor zijn dood zien kiezen. Gerardjan Rijnders begeleidt het project.

Première 20 jan Frascati, Amsterdam. Tournee t/m 26 feb. Inl 020-6129009.

DANS

Dance Works Bij Dance Works maakt Rafael Bonachela (1972) een nieuwe choreografie, Lay your hands on me. Vanaf 1992 danst hij bij de Britse Rambert Dance Company en is daar sinds 1993 huischoreograaf. Bonachela is en vogue in kringen van mode en popmuziek, waarvoor hij films, commercials en clips maakt. De nieuwe choreografie van Bruno Listopad gaat wegens familieomstandigheden niet door, maar Ton Simons herneemt zijn Blue Lights van vorig jaar.

T/m 15 jan Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 31 mrt. Inl 010-4364511 of www.danceworks.nl.