MUZIEK

Julius Röntgen

Het jaar 2005 is een Röntgen-jaar; zijn 150ste geboortedag wordt in diverse plaatsen gevierd met concerten en voorstellingen met muziek van deze componist die belangrijk was aan het einde 19de en het begin van de 20ste eeuw. Julius Röntgen werd in 1855 in Leipzig geboren als de zoon van Engelbert Röntgen, een violist uit Deventer die violist en later concertmeester was van het Gewandhausorchester in Leipzig (binnenkort olv Riccardo Chailly). Julius Röntgen kwam in 1877 naar Amsterdam, was pianist, dirigent en componist van zo'n 650 stukken, waaronder filmmuziek. Van 1914 tot 1924 was hij directeur van het Amsterdamse conservatorium. Als pianist begeleidde Röntgen beroemdheden als de zanger Joh. Messchaert, violist Carl Flesch en cellist Pablo Casals.

Het Röntgenjaar wordt 14 jan 20u15 geopend in Felix Meritis door het Parkanyi Kwartet dat stukken speelt van Röntgen en Franck. Res 020-6231311. Verder zijn er concerten in Amsterdam (Felix Meritis, Pianolamuseum, Noorderkerk), Den Haag, Bilthoven, Eindhoven, Utrecht, Arnhem & Den Bosch.