FRANKRIJK

Thomas Bernhard

Een vooraanstaande joodse professor springt uit het raam van zijn appartement op de Heldenplatz waar Hitler in 1938, vlak na de Anschluss, door 250.000 Weners werd toegejuicht. Zijn gouvernante, zijn twee dochters en zijn broer becommentariëren de gebeurtenis. De Comédie Française begint het nieuwe jaar met Place des Héros (Heldenplatz) van de Oostenrijkse auteur Bernhard Thomas (1931-1989). Drie uur lang, zonder pauze, wordt de toeschouwer neergeknuppeld met agressieve teksten vol nietsontziende kritiek op de jodenhaat, de `laagheid van de kerk' en de `stinkende pretenties van de staat'. Arthur Nauzyciel ensceneerde het stuk als een opera. Christine Fersen is onvervangbaar in de rol van de gouvernante.

Place des héros t/m eind apr in de Comédie-Française, 2, rue de Richelieu, Parijs, 0033-825101680.

Maurizio Cattelan

Het politiebureau van het 1ste arrondissement van Parijs wordt regelmatig gebeld door ongeruste bezoekers van de Place de la Pyramide. Er zit namelijk een klein jongetje op de daklijst van het Pavillon Denon van het Louvre. Hij roffelt op een trommel om de aandacht te trekken. Wat doet de politie? Niets, want het kind in gevaar is het werk van Maurizio Cattelan (1960). En dit is niet de eerste streek van de Italiaanse kunstenaar. Al meerdere internationale musea werden zijn `slachtoffer'. In Warschau veroorzaakte zijn Nona Ora, een paus verpletterd door een meteoriet, een schandaal. Een van de twee exemplaren van het beeld werd in november voor 3 miljoen dollars geveild in New York.

Maurizio Cattelan van 18 jan t/m eind mrt galerie Perrotin, 76, rue de Turenne, Parijs, 0033- 142746283; Le jeune homme au tambour zit t/m 10 febr 18u30 op de daklijst van het Louvre.

En verder

Julio Gonzalez t/m 21 febr in het Musée Maillol, Parijs, 0033-142225958; Rineke Dijkstra t/m 20 febr in het Jeu de Paume, Parijs, 0033-147031250; Jean Hélion t/m 6 mrt Centre Pompidou, Parijs, www.centrepompidou.fr