Bevriezing schuld van Azië-landen

De door de tsunami getroffen landen in Azië is gisteren tijdelijke bevriezing van hun schulden aangeboden, hoewel maar drie landen daarvoor belangstelling heben getoond: Indonesië, Sri Lanka en de Seychellen.

Het gaat om schulden die bij buitenlandse overheden, niet bij particuliere financiële instellingen uitstaan – overheden die zijn verenigd in de zogeheten Club van Parijs. Dat is een informeel gezelschap van negentien landen met de Verenigde Staten, Japan, Australië en Europese landen.

Volgens de Franse voorzitter van de Club van Parijs hebben de drie landen geen formeel verzoek tot bevriezing gedaan, zo zei hij tegen het Franse persbureau AFP. Indonesië is van de getroffen landen veruit het grootste schuldenland met een buitenlandse schuld van in totaal zo'n 130 miljard dollar (98 miljard euro), waarvan 48 miljard dollar aan de Club van Parijs. Sri Lanka heeft een totale buitenlandse schuld van 7,5 miljard dollar.

Bevriezing zou voor de drie landen betekenen dat zij dit jaar worden vrijgesteld van terugbetaling van in totaal 3 miljard dollar. Volgens de voorzitter van de Club geldt de bevriezing ,,met onmiddellijke ingang en onvoorwaardelijk''. Gewoonlijk wordt bij bevriezing van de debiteurenlanden geeist dat zij zich onderwerpen aan het saneringsregime van het Internationaal Monetair Fonds, en dat gebeurt nu niet.

India, Thailand en Maleisië hebben te kennen gegeven geen buitenlandse financiële hulp nodig te hebben, zij kunnen het naar eigen zeggen zelf wel af. Thailand staat bij de Club van Parijs nauwelijks in het krijt en beschikt over aanzienlijke reserves.

Groot-Brittannië heeft als voorzitter van de G7, de groep van zeven rijkste industrielanden in de wereld, voorgesteld om een deel van de schulden kwijt te schelden. Maar dat stuit op weerstand van Japan, dat veruit de grootste crediteur van Indonesië is. Waarnemers zeggen dat kwijtschelding zelfs olieland Nigeria nooit is gegund in het kader van schuldverlichting door IMF en Wereldbank, terwijl het armer is dan olieproducent Indonesië.

Indonesië verklaarde gisteren dankbaar te zijn voor het aanbod, maar voegde eraan toe liever donaties dan nieuwe leningen te ontvangen. Sri Lanka hoopt dat de EU nu vaart zal maken met versoepeling van de invoerbeperkingen. Thailand hoopt hetzelfde van de kant van de VS.

Nederland is tevreden over de uitkomst van Parijs. ,,De kosten voor uitstel/terugbetaling gaan niet ten koste van de toegezegde hulp aan Azië. Dat is winst'', zei minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) na afloop. ,,Ik hoop dat de vrijgekomen middelen besteed worden aan noodhulp en wederopbouw.''