BCC stopt met Foony

De elektronicaketen BCC heeft de verkoop van Foony, een mobieltje voor 4- tot 8-jarigen, in Nederland gestaakt na commotie over gezondheidsrisico's. ,,Het is nog helemaal niet aangetoond dat mobieltjes schadelijk zijn, maar wij willen toch onze verantwoordelijkheid nemen'', zei BCC-directeur Peter Brussel vandaag. Klanten die al een kindermobieltje hebben gekocht, mogen dat terugbrengen en krijgen hun geld terug.

In Groot-Brittannië stelde het hoofd van de Nationale Radiologische Beschermingsraad, Sir William Stewart, eerder deze week dat jonge kinderen uit voorzorg geen mobiele telefoon zouden mogen gebruiken. Volgens onderzoekers hebben kinderen een dunnere schedel die de warmtestraling niet weert.

Brussel benadrukte dat BCC geen terugroepactie begint. ,,Maar als ouders zich zorgen maken, krijgen ze hun geld terug.''

Naast de Foony zijn er andere mobieltjesmerken voor jonge kinderen. BCC is niet van plan om andere mobieltjes uit de handel te halen. ,,Ouders hebben hun eigen verantwoordelijkheid'', meent Brussel. ,,We staken de verkoop van Foony tijdelijk, omdat we willen uitzoeken wat er precies aan de hand is.'' Daarvoor neemt BCC contact op de Gezondheidsraad en TNO.