Pronk: gevechten Darfur breiden zich verder uit

Gevechten breiden zich uit in de West-Soedanese regio Darfur, en dreigen nog verder te intensiveren. Dat heeft de speciale afgezant van de Verenigde Naties voor Soedan, Jan Pronk, gisteren verklaard in de VN-Veiligheidsraad. Volgens Pronk stromen wapens Darfur binnen en neemt ook banditisme toe. Hij sloot niet uit dat het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Soedan dat zondag werd ondertekend, daarbij een factor is. De Soedanese regering, zo zei hij, gaat er mogelijk van uit dat de wereld het akkoord niet in gevaar wil brengen door actie tegen haar in Darfur te ondernemen. De rebellen zouden geloven dat militaire vorderingen de manier zijn om serieus te worden genomen. Ongeveer 1,7 miljoen mensen zijn dakloos geworden en tienduizenden gedood in de begin 2003 begonnen oorlog in Darfur.