Koplopers Vendée op weg naar fotofinish

Ellen MacArthur vertrok ruim drie weken later dan de start van de Vendée Globe. Sinds haar vertrek is ze langs de tot vijftien deelnemers gereduceerde vloot gedenderd. Vannacht passeerde ze op weg naar Kaap Hoorn nummer zes, de Virbac van de Fransman Jean Pierre Dick. Als ze in dit tempo door zeilt, duurt het niet lang of ze passeert de kopgroep van drie: Vincent Riou, Mike Golding en Jean le Cam. Deze Vendée-zeilers varen met hun kielboot van ongeveer twintig meter, zonder hulp van buitenaf, ook in recordtempo. Zij zijn Kaap Hoorn ruim vijf dagen sneller gerond dan de leiders in de vorige race. De koplopers racen nu langs de kust van Zuid-Amerika noordwaarts. Na 65 dagen op zee ligt er tussen nummer 1 Riou en nummer 2 Golding een gat van 0,3 mijl. Le Cam volgde vanochtend op 100 mijl. Er wordt gespeculeerd over een fotofinish begin februari in de Golf van Biskaye. Na een parcours van ruim 26.000 mijl hield niemand daar rekening mee.