Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Hulpacties Azië brengen 125 mln op

De tussenstand in de Nationale Actie 555 ten behoeve van de slachtoffers van de zeebeving in Azië bedraagt 124,6 miljoen euro, zo maakten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) vandaag bekend.

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) stort ook nog 5 miljoen euro op de rekening van de hulporganisaties. De Nederlandse regering stelt 200 miljoen euro extra ter beschikking voor de wederopbouw in de getroffen landen, zo maakte Van Ardenne gisteren bekend op een donorconferentie van de Verenigde Naties in Genève.

Op 25 januari zal in Den Haag een nationale herdenking worden gehouden waarbij koningin Beatrix, premier Balkenende, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig zijn. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) aangekondigd.De nationale herdenking vindt plaats in Den Haag. Op welke locatie is nog niet bekend. Aan de precieze invulling van het programma wordt nog gewerkt, maar zeker is dat familieleden en nabestaanden van de Nederlandse slachtoffers worden uitgenodigd, aldus een woordvoerder van de RVD.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie gisteren voor vertegenwoordigers van de Nederlandse samenleving stond koningin Beatrix in haar toespraak stil bij de slachtoffers van de zeebeving. ,,Het is bijna niet mogelijk elkaar onder deze omstandigheden nog eenvoudigweg een gelukkig nieuwjaar te wensen. Die woorden klinken nu onwezenlijk. Tegen de achtergrond van de ontstellende ellende lijken onze problemen in het niet te vallen'', aldus de koningin. Ze onderstreepte dat er ,,diepe wonden'' zijn geslagen en sprak de vrees uit ,,dat de noodsituatie waarin veel overlevenden nu verkeren, tot een hoger dodental zal leiden.'' Voorts sprak de koningin haar waardering uit voor de vele Nederlanders die op ,,enigerlei wijze'' helpen en blijk geven van hun medegevoel met de getroffenen. De koningin riep in haar toespraak op tot ,,blijvende betrokkenheid bij de slachtoffers'' en tot ,,volhouden van onze steun aan de landen die door de ramp zijn geteisterd''.

De Nederlandse regering zal 200 miljoen euro besteden aan de wederopbouw van de getroffen gebieden. Het bedrag zal worden uitgesmeerd over een periode van vijf jaar. De reeds toegezegde 40 miljoen euro is uitsluitend bestemd voor noodhulp. Nederland speelt op Europees niveau een rol bij het verlenen van noodhulp en steun aan de wederopbouw van de getroffen landen. Luxemburg, de huidige voorzitter van de Europese Unie, heeft Nederland verzocht de coördinatie van de Europese hulp op zich te nemen.

Op rekening 555 stroomt nog steeds geld binnen. Na de nationale televisieactie en actie Radio 555 vorige week donderdag stond de teller op ruim 112 miljoen. Financieel deskundigen controleren of toegezegde giften daadwerkelijk zijn gestort. De SHO maakt onderscheid tussen geld van particulieren en bijdragen van overheden. Particuliere giften zijn bestemd voor noodhulp en wederopbouw van scholen en klinieken. Bijdragen van overheden gaan naar herstel van bruggen en wegen.