`Delen Irak te onveilig voor verkiezingen'

De Iraakse interim-premier Iyad Allawi heeft gisteren voor het eerst erkend dat in sommige delen van Irak kiezers waarschijnlijk op 30 januari niet zullen kunnen stemmen wegens de onveiligheid.

Gisteren werden zeker weer 18 mensen gedood door rebellen bij aanslagen in sunnitisch gebied in Irak, onder wie een partijgenoot van Allawi. Van Allawi's Iraaks Nationaal Akkoord zijn de laatste twee maanden 22 leden vermoord, van wie drie sinds maandag.

Allawi zei op een persconferentie in Bagdad dat ,,vijandige krachten zullen proberen deze gebeurtenis [de verkiezingen voor een grondwetgevende Nationale Assemblee] te hinderen''. ,,Zeker zullen er sommige enclaves zijn die om die reden niet in staat zullen zijn deel te nemen aan de verkiezingen'', zei hij. ,,Maar we denken dat dit niet wijdverspreid zal zijn.''

Tot dusverre is het nauwelijks mogelijk gebleken voorbereidingen voor de verkiezingen te treffen, zoals kiezersregistratie, in de sunnitische provincie Al-Anbar, een groot gebied met 1,3 miljoen inwoners dat zich ten westen van Bagdad uitstrekt tot de Iraakse grenzen met Jordanië, Syrië en Saoedi-Arabië en onder andere de steden Falluja en Ramadi omvat. De 13 leden tellende commissie die de verkiezingen in Al-Anbar geacht wordt te organiseren maakte gisteren bekend te zijn opgestapt na door rebellen met de dood te zijn bedreigd. Verder is ook nauwelijks iets voorbereid in het noordelijke Mosul, met anderhalf miljoen inwoners de op twee na grootste stad van Irak, en in delen van de hoofdstad Bagdad. Sunnitische leiders eisen daarom uitstel van de verkiezingen, maar daarvan willen Allawi, zijn Amerikaanse bondgenoten en de Iraakse shi'ieten en Koerden – die wel zullen kunnen stemmen – niets weten.

Eind vorige week zei de Amerikaanse brigade-generaal Erv Lessel, adjunct-stafchef voor strategische communicatie, dat de provincies Al-Anbar en Niniveh – waarin Mosul ligt – de Amerikaanse troepen ,,beduidende zorgen baren''. Hij zei dat het Amerikaanse leger ,,agressieve actie'' onderneemt om ervoor te zorgen dat daar wel kan worden gestemd. Naar verluidt is er nog een offensief tegen rebellen in en rond Mosul in de maak.

Allawi zei ook dat een ambitieuze rekruteringscampagne wordt gelanceerd om het leger uit te breiden zodat het in staat wordt de rebellen het hoofd te bieden. Hij zei dat twee miljard dollar wordt uitgetrokken om moderne wapens aan te schaffen voor het leger, om ook de politie uit te breiden en ,,een kleine maar zeer effectieve luchtmacht'' op te zetten. Op dit moment is politie noch leger erg effectief. Een gepensioneerde Amerikaanse generaal, Gary Luck, komt op korte termijn naar Irak om te kijken hoe dit probleem moet worden aangepakt.