Daybreak

Dit blijft het hardnekkigste misverstand in films; dat als iemand heftige dingen meemaakt, wij als publiek vanzelf worden beroerd. In Daybreak maken de hoofdpersonen heftige dingen mee. Dat geeft een schok die hun wereld op zijn kop zet en dat is het dan. Het is even ontroerend als een glas dat van tafel wordt gestoten en breekt.

Regisseur Björn Runge zet zijn camera bovenop de gezichten van drie gezinnen met een gebrek. In het eerste is de vader een ambitieuze chirurg die flink vreemdgaat. In het tweede is de vader een sympathieke klusser die nooit nee kan zeggen tegen een opdracht en zo zijn gezin verwaarloost. Het derde gezin is gebroken: Olof heeft Anita verlaten voor een jongere vrouw. De film werkt langs drie lijnen naar een climax, er wordt gehuild en geschreeuwd en dan gaat de wissel om. Het lijden van een personage is alleen interessant als het personage interessant is.

Daybreak (Om jag vänder mig om). Regie: Björn Runge. Met: Jakob Eklund, Peter Andersson, Ann Petrén, Magnus Krepper, Pernilla August. In: 5 bioscopen.