Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met de adviseur van president Bush op het gebied van energie, Jeremy Rifkin, en Noé van Hulst van het Internationaal Energieagentschap in Parijs over het schaarser worden van olie. De verwachting is dat de komende 25 jaar de vraag naar olie met vijftig procent stijgt. Ned.2, 18.20-19.10u.

Het elfde uur. Gesprekken met Willibrord Frequin, Nilgün Yerli, Willem Ouweneel en Ralph van Manen over de vraag waarom er door de tsunami in Zuidoost-Azië zoveel mensen moesten doodgaan. Moeten we God hier buiten houden of spreekt God tot ons door een dergelijke ramp? Ned.1, 21.55-22.40u.

Nova. Onder meer een gesprek met de Amerikaanse ex-bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, over o.a. de komende verkiezingen en of de Nederlandse militairen daar moeten blijven. Ned.3, 22.20-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Aandacht voor de nooit afgemaakte film van de latere professor Hans Galjaard en televisiedokter van het eerste uur Aart Gisolf over wat er zou gebeuren als er een atoombom op de Dam in Amsterdam valt. Ned.3, 20.55-21.30u.

Chimp diaries. Zie tv-vooraf. National Geographic, 21.00-24.00u.

Premtime. Advocaat Prem Radhakishun onderzoekt hoe Polen massaal de Turkse en Marokkaanse Nederlanders van de arbeidsmarkt verdringen, het succes van de straatadvocaat en ontslag op staande voet van een extreemrechtse jongen naar aanleiding van zijn uitspraken in het programma. Ned.3, 21.30-22.00u.

Auschwitz: The nazis and the final solution. Documentaire serie over het vernietigingskamp Auschwitz. Het kamp werd aanvankelijk met een heel ander doel gebouwd dan de vernietiging van joden. BBC2, 22.00-22.50u.

Het derde oog: The human senses. Eerste aflevering van een driedelige BBC-serie over de essentie van onze zintuiglijke ervaringen. Waarom hebben bepaalde beelden, geluiden, geuren en smaken zo'n invloed op ons en andere gewaarwordingen niet? De geur van een stinkdier zou de ergste stank zijn die bestaat, maar toch blijkt hij sommige mensen niet te deren. Canvas, 23.30-0.20u.

DRAMA

Les misérables. Eerste aflevering van een vierdelige serie onder regie van Josée Dayan over een ex-gevangene die zijn leven betert, maar desondanks 17 jaar lang achtervolgd wordt door het Franse gerecht. Gebaseerd op de roman van Victor Hugo. Met o.a. Gérard Depardieu (Jean Valjean), John Malkovich (Javert) en Jeanne Moreau (Moeder Innocence). Canvas, 21.55-23.30u.

De nieuwe Lola's: Armando. Televisiefilm van beginnend regisseur Marco Knijnenburg over de wereldvreemde Armando (een rol van Ramsey Nasr) die droomt van een eigen kapsalon. Niet in de laatste plaats omdat hij dan zijn hond Rocky kan meenemen. Ned.3, 0.10-1.00u.

FILM

California Man/Encino Man (Les Mayfield, 1991, VS). Adolescentenklucht waarin sufkoppen en bullebakken op school strijden om de gunst van wandelende barbiepoppen. Twee brekebenen hebben een sterke troef in handen: een uit de tuin opgegraven, springlevend oermens (Brendan Fraser). RTL5, 20.30-22.10u.

Boiler Room (Ben Younger, 2000, VS). Portret van handelaren in aandelen combineert thriller-achtig plot over de corruptie in deze branche met een vader/zoon-conflict. Veronica, 20.30-22.40u.

Nighthawks (Bruce Malmuth, 1981, VS). Actiethriller moet het niet van intrige hebben. New Yorkse politieagent Sylvester Stallone jaagt op meedogenloze terrorist Rutger Hauer. BBC1, 0.35-2.15u.

RADIO

Kunststof. Ontwerper Job Smeets doorbreekt samen met zijn partner Nynke Tynagel het dogma

van strak. Hij verwerkt de

pracht en praal van toen in zijn

ontwerpen van nu. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerste uur teksten van Thomas Verbogt, Joost Zwagerman, Titi Zaadnoordijk en P.F. Thomése. In het tweede uur vertelt kleurcartograaf Rob van Maanen in Flevoland over goed en slecht kleurgebruik. Want hoe kunstmatiger het polderlandschap, hoe groter onze verantwoordelijkheid om kleur goed te gebruiken. 747AM 21.02-23.00u.

Casa luna. Directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest Jan Raes praat over het afgelopen jaar, de toekomst en het vertrek van chef-dirigent Valery Gergjev. Radio 1, 0.04-0.45u.