Steun moet snel worden overgemaakt

De miljarden euro's die regeringen hebben toegezegd voor noodhulp aan de slachtoffers van de vloedgolven in Azië moeten ook snel worden betaald om hen daadwerkelijk te helpen.

Die oproep doen de Verenigde Naties vandaag in een conferentie in Genève over de hulpverlening aan het getroffen gebied. De VN willen de landen die geld hebben toegezegd aan hun beloftes houden. De ramp kostte meer dan 156.000 mensen het leven.

Tot nu toe is wereldwijd ruim acht miljard dollar toegezegd door regeringen en particulieren. Veel landen hebben nog niet laten weten wanneer het geld er komt. In Genève wordt de druk op regeringen opgevoerd zodat die, met concrete tijdschema's, snel zullen betalen. De VN zijn bang dat de beloftes na verloop van tijd in een la zullen verdwijnen.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Ruud Lubbers, waarschuwde gisteravond dat de wereld niet moet vergeten dat elders in de wereld nog meer grote crises bestaan, die door de natuurramp niet het kind van de rekening mogen worden. Hij doelde onder meer op Darfur, Congo en Burundi. De wederopbouw van Azië moet worden betaald van het vele geld van particulieren, zei Lubbers tegen RTL Nieuws. Hij riep regeringen op juist nu geld ter beschikking te stellen voor de crisisgebieden die minder in het nieuws zijn.

Indonesië gaat in Atjeh een vliegveld openen om de hulpverlening aan het door de tsunami's getroffen gebied niet te laten stagneren. Dat heeft de regering vandaag gezegd. Het enige vliegveld dat nu in gebruik is, is overvol.

Het gaat om een vliegveldje op het eiland Weh, dertig kilometer ten noorden van Banda Atjeh. Dat zal binnenkort 24 uur per dag open zijn voor het ontvangen van hulpmateriaal.

Het dodental in het zwaar getroffen Indonesië is opgelopen tot 105.000. Nog ruim 10.000 mensen zijn vermist. Hulpverleners die in de provincie Atjeh buiten hoofdstad Banda Atjeh en de stad Meulaboh willen werken, moeten daarvoor eerst toestemming vragen aan de Indonesische autoriteiten. Dat heeft de Indonesische coördinator voor de hulpverlening in Atjeh gezegd.

Het Thaise kabinet wil 60 miljard baht (1,2 miljard euro) besteden aan noodhulp voor slachtoffers van de tsunami. Ook getroffen bedrijven krijgen financiële steun. De kabinetsvergadering was vandaag in Thailand op televisie te volgen. De ministerraad reserveerde 115 miljoen euro voor mensen die familie of hun woning hebben verloren toen de vloedgolf de Thaise kust raakte. Daardoor kwamen zeker 5.300 mensen om het leven.

De hotels die buitenlandse toeristen na de ramp onderdak verleenden en de luchtvaartmaatschappijen die hen repatrieerden, worden gedeeltelijk schadeloos gesteld.