Rotterdam Airport: 1,2 miljoen reizigers

Rotterdam Airport heeft in 2004 1,2 miljoen passagiers vervoerd. Het was voor het eerst dat de grens van één miljoen werd gepasseerd. Het aantal arbeidsplaatsen op de luchthaven steeg van 2.000 naar 2.500 banen.

Dat maakte algemeen directeur Wondolleck van Rotterdam Airport gisteren bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. Rotterdam Airport, dat eigendom is van Schiphol, is na Schiphol de grootste luchthaven van Nederland.

De toename van het aantal vluchten en banen in Rotterdam is met name te danken aan de uitbreiding van de openingstijden van het vliegveld met één uur, waarvoor verantwoordelijk wethouder Van Sluis (Leefbaar Rotterdam) eerder toestemming gaf. VLM Airlines breidde de vluchten naar Londen en Hamburg uit. Transavia biedt sinds voorjaar 2004 dagelijkse lijndiensten van Rotterdam naar Oslo, Stockholm, Kopenhagen, Berlijn, Dublin, Girona, Londen, Alicante en Malaga aan. Dit jaar werd een nieuwe aankomsthal gebouwd.

Volgens Wondolleck speelt Rotterdam Airport ook een steeds grotere rol in het meerdaagse toerisme in Zuid-Holland: buitenlanders vliegen naar Rotterdam en bezoeken dan de stad en de regio. Wondolleck sprak zijn ongenoegen uit over buurgemeenten ,,die enerzijds waar mogelijk vooraan staan om bezwaar te maken tegen de luchthaven, maar zich anderzijds gezien hun daardoor uitstekende bereikbaarheid in positieve zin profileren''.

Onlangs is besloten de geluidsoverlast te verminderen door te stoppen met lesvluchten in grote verkeersvliegtuigen.

Door de geluidsnormen zal het aantal passagiers in 2005 waarschijnlijk niet hoger uitkomen dan 1,3 miljoen passagiers. ,,Helaas'', zegt Wondolleck. Zonder die beperking was ,,2 miljoen of meer'' volgens hem mogelijk geweest.