Hausse in telecom

Wordt het tijd voor een herwaardering van de telecomsector? De meeste beleggers zijn nu nog optimistisch gestemd. De algemene indruk is dat de risico's – zoals de gevolgen van de liberalisering van de toegang tot de telecomnetwerken voor de omzet van vastelijnactiviteiten, en van de introductie van umts-diensten voor de concurrentiedruk in mobiele telefonie – in de koersen zijn verwerkt. Maar komt het einde van de opleving niet in zicht, nu de aandelen van de grote Europese telecomconcerns het afgelopen halfjaar met ruwweg een vijfde in waarde zijn gestegen, waardoor zij de prestaties van de beurzen in hun geheel ruimschoots hebben overtroffen?

De sector biedt nog steeds een dividendrendement dat boven het marktgemiddelde ligt, maar het lijkt het erop dat de jaren waarin de telecombedrijven hun kasstroom snel zagen groeien spoedig achter ons zullen liggen. Sommige bedrijven hebben het einde bereikt van een fase, waarin zij de schuldenlast fors hebben teruggebracht. En de belastingvrijstelling voor verliezen door toedoen van de beurszeepbel is binnenkort eveneens afgelopen. De kasstroom van de sector lijkt echter stabiel genoeg om de dividenden een tijdlang op peil te kunnen houden, ook al moeten de risico's niet uit het oog worden verloren.

Toch moeten beleggers hun enthousiasme om twee redenen temperen. De eerste is dat telecombedrijven na jaren van bezuinigingen weer cheques beginnen uit te schrijven. Het afgelopen halfjaar heeft zakenbank Morgan Stanley haar verwachting van de verzamelde nettoschuld in 2007 van alle Europese telecomconcerns met eenderde opgewaardeerd, naar een bedrag van 110 miljard euro. Hoewel de concerns grote overnames blijven mijden, zijn de kosten van het uitkopen van minderheidsaandeelhouders en het aankopen van umts-frequenties gestegen. Daardoor is er minder ruimte voor aandelenterugkopen, waarop beleggers hadden gerekend. De tweede dreiging is dat de markt zal worden overspoeld met aandelen. De Duitse regering mag vanaf april aandelen in Deutsche Telekom verkopen, en een verbod op de verkoop van overheidsaandelen in France Telecom eindigt de komende maand. De koersen van beide aandelen waren vorig jaar ook al eens de dupe van een te groot aanbod. Dat zou dit jaar weer kunnen gebeuren.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Mike Monnelly