Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

Hardlopen met muziek en gemeten afstand

Hardlopers meten hun afstand en hartslag en luisteren naar muziek. Philips en Nike hebben die functies in één apparaat verzameld.

De gemiddelde hardloper gaat tegenwoordig als halve robot over straat. Een hartslagmeter en een mp3-speler behoren vaak tot de standaarduitrusting, en de echte liefhebbers gebruiken daarnaast vaak een pedometer, die de afgelegde afstand meet. De Philips-Nike MP3RUN PSA260 combineert zo'n pedometer met een mp3-speler.

Het testen van de MP3RUN begon moeizaam. Bij de eerste test houdt de hoofdtelefoon er binnen vijf minuten zonder aanwijsbare reden aan de linkerzijde mee op. Een Philips-woordvoerster wijst in een reactie op de fabrieksgarantie van een jaar, maar het kan niet de bedoeling zijn om daar al de eerste dag gebruik van te moeten maken.

Bovendien is de ingebouwde firmware, het computerprogramma dat voor de besturing zorgt, niet het meest flitsende stuk software dat ooit gemaakt is. Via de Philips-site de nieuwste firmware installeren, brengt helaas geen verbetering. En de bijgeleverde software waarmee muziek naar de speler kan worden gezet, blinkt evenmin uit in gebruiksgemak en efficiëntie.

Waarom dan toch, voor 349,99 euro, de MP3RUN kopen? Dat is inderdaad niet voor iedere doelgroep een even goed idee. Wie niet van plan is om tijdens het sporten naar muziek te luisteren, kan zijn geld beter stoppen in een van de tientallen iPod-klonen die op de markt zijn. Deze beschikken over een harde schijf waarop veel meer muziek kan worden opgeslagen dan de naar schatting 60 stuks (afhankelijk van het gebruikte bestandsformaat en geluidskwaliteit) die de MP3RUN op zijn 256 megabyte geheugen kwijtkan. Dergelijke iPod-klonen bevatten, net als de iPod zelf, een harde schijf. De bewegende onderdelen daarin maken ze minder geschikt voor gebruik tijdens het sporten. De MP3RUN is daarentegen een zogeheten flashplayer, en bevat hoegenaamd geen bewegende onderdelen.

Echter, ook in deze categorie is de MP3RUN aan de prijzige kant. Voor minder dan de helft zijn al 256 mb-flashspelers te koop. De meerwaarde zit hem dus in de bijgeleverde afstandsmeter. Deze werkt uitstekend. De MP3RUN meet de gerende afstand door middel van een lichtgewicht sensor die met een stevige band onder de veters van een schoen wordt vastgezet. Via een draadloze Bluetooth-verbinding communiceert de sensor met de MP3RUN. Een synthetische stem geeft om de kilometer, de mijl of vijf minuten aan wat de afgelegde afstand is. Deze informatie is verder op ieder gewenst moment met een druk op de knop op te vragen. De gemeten afstand klopt redelijk met de realiteit, zeker als gebruikt wordt gemaakt van de ingebouwde optie om de sensor te kalibreren. De MP3RUN kan maximaal 200 looptrainingen in het geheugen opslaan. Na afloop kan het verloop van de training dan met de bijgeleverde software worden bekeken. De trainingsinformatie kan ook naar een speciale website van Nike en Philips worden gestuurd om daar bewaard te worden. Het moge duidelijk zijn dat al dit soort functies wellicht wat veel van het goede zijn voor wie eens in de maand een half rondje Vondelpark holt. De MP3RUN bewijst zijn nut vooral bij (amateur)atleten. Als Philips nu ook nog een hartslagmeter weet toe te voegen, heeft de serieuze sporter straks geen ander apparaat meer nodig.

De MP3RUN bevat een aantal andere functies die handig zijn voor de hardloper. Zo heeft de speler een ingebouwde stroboscoop, die regelmatig een witte flits afgeeft. Dat kan de zichtbaarheid in het donker verbeteren, al moeten hiervan geen wonderen van worden verwacht. De hoofdtelefoon kan met klemmen aan de oren worden vastgezet zodat deze tijdens het hardlopen niet snel losschieten. Philips heeft kritiek gekregen voor het niet gebruiken van een draadloze hoofdtelefoon, maar die is onterecht. De draadjes voorkomen immers dat een onverhoopt losschietende hoofdtelefoon tijdens het rennen zoekraakt.

Dat wil niet zeggen dat de MP3RUN voor het overige vrij is van kinderziektes en ondoordachtheden. Zo bevat de MP3RUN een radio-ontvanger met 10 voorkeuzes, maar het afluisteren daarvan kan helaas niet gecombineerd worden met het opslaan van de afgelegde afstand. Verder is het vervelend dat de afstandssensor niet beschikt over een ingebouwde accu, noch over een batterij-indicator. Er moet een AAA-batterij in, die er midden in een training mee op kan houden. Op de speler zelf is dat beter opgelost. Deze beschikt over een ingebouwde accu, en een duidelijke indicator op het lcd-scherm. Gemiddeld levert de MP3RUN zo'n acht uur muziek op een volle lading. De sensor zou het veertig uur op een batterij moeten uithouden, maar hoeveel van die tijd al verbruikt is, kan op geen enkele manier worden vastgesteld.