Eindelijk heeft Philips een strategie

Philips-topman Gerard Kleisterlee werd gisteravond gekozen tot topman van het jaar 2004. De prijs kwam hij niet afhalen.

Voor de organisatoren van de verkiezing van topman van het jaar 2004 was het gisteren een teleurstellende avond. Alle vijf genomineerde topmannen waren niet aanwezig. Peter Bakker van postbedrijf TPG, Jan Aalberts van Aalberts Industries, Bert Heemskerk van de Rabobank, Jaap Blokker van de gelijknamige winkelketen en Gerard Kleisterlee van elektronicaconcern Philips. De reden? ,,Ze waren allemaal verhinderd'', zegt organisator Fred Akkerma. ,,Dat was teleurstellend.''

Directeur van Philips Nederland Harry Hendriks moest daarom in Noordwijk aan Zee de honneurs voor Kleisterlee waarnemen. Hendriks ontving een sculptuur. Dat deze niet door Kleisterlee in ontvangst werd genomen zegt wellicht iets over de statuur van de prijs. Vorig jaar won Jaap Blokker, maar die kwam hem ook niet afhalen. Het jaar daarvoor was KPN-topman Ad Scheepbouwer niet te beroerd om in Noordwijk de prijs in ontvangst te nemen.

De topman van het jaar is een initiatief van de zakentijdschriften FEM Business, Management View en het internettijdschrift www.managersonline.nl. In september en oktober mochten lezers van de twee tijdschriften en bezoekers van de website hun stem uitbrengen. Dat deden volgens organisator Akkerma circa 800 mensen. Akkerma zegt dat een respectabel aantal te vinden, terwel FEM Business een oplage heeft van zeker 25.000 exemplaren, Management View van circa 5.000 en managersonline heeft ongeveer 50.000 bezoekers per maand.

Kleisterlee is volgens het juryrapport, onder voorzitterschap van Yvonne van Rooij, ,,bescheidener dan zijn voorganger Cor Boonstra, maar ongetwijfeld succesvoller.'' Volgens de jury heeft Philips sinds lange tijd een ,,overtuigende lange termijn-strategie''. ,,Weg van de lage marges van de consumentenelektronica en richting de medische technologie en hoogwaardige lifestyle-producten.'' Overigens zegt de jury dat Philips naar ,,alle waarschijnlijkheid een overdonderend goed resultaat zal presenteren over 2004''. Het is nog geen feit, maar het is blijkbaar genoeg voor de jury om Kleisterlee de prijs toe te kennen.

    • Mark Houben