Drie in een pan

Van de ingrediënten wordt een soort hachee of te wel estouffade de boeuf gemaakt. Door de 2de en de 3de dag nog iets anders aan het stoofvlees dat is overgebleven toe te voegen kan van dit wintergerecht driemaal en steeds anders worden gegeten. Aan het eind van de basisaanwijzingen enkele suggesties. Bereiding: Verhit de boter in een grote braadpan. Braad alle riblappen – bij voorkeur voorzien van randje vet – aan beide kanten snel aan. Bestrooi ze met een beetje zout en versgemalen peper. Schep de spekblokjes door het vlees. Voeg de hele gepelde tenen knoflook, de ontvelde hele uitjes, de kruiden en laurierbladen en de rode wijn toe. Ik gebruikte een fatsoenlijk, niet dure rode wijn uit de Gascogne. Gebruik bij het koken geen zure nare wijn die je niet zou willen drinken. Ook niet in de vorm van jus. Breng alles aan de kook en laat de inhoud van de pan op de laagst mogelijke hittebron urenlang heel zachtjes sudderen. Na het optillen van het deksel is slechts af en toe een belletje of kleine rimpeling te bespeuren. Het gerecht is klaar als de riblappen uit elkaar vallen zodra je er met een vork in prikt. Lekker bij dit gerecht is een of andere stamppot met een kuiltje voor de jus. Wie bang is voor het vet dat wel degelijk in de pan aanwezig is kan de pan een nachtje buiten in de vrieskou zetten en de volgende ochtend de gestolde vetlaag verwijderen. Maak van dit gerecht iets anders door er bijvoorbeeld ontvelde en in stukken gesneden tomaten aan toe te voegen en die even te laten meestoven. Eet er deze tweede keer bijvoorbeeld pasta of rijst bij. Door de tomaten te vervangen door in blokjes gesneden aardappel en die in de jus gaar te koken ontstaat een eenpansmaaltijd. Pasta en rijst overbodig. De derde en laatste keer wordt een ruime hoeveelheid schoongemaakte en kleingesneden groenten als worteltjes, prei, sperziebonen, peultjes, paprika, champignons in de pan gedaan, die beetgaar worden gestoofd. Leng het vocht in de pan eventueel aan met water waaraan een of meer runder- of paddestoelenbouillonblokjes worden toegevoegd. Roer er fijngehakte platte peterselie door.

Morgen: vindaloo.