Aandacht voor huiselijk geweld

Het gaat nog niet heel erg hard met de hervormingen in de Arabische wereld, maar met name in de kleine Golfstaten is wel wat beweging te constateren. Zo is daar recentelijk publieke aandacht gekomen voor vrouwenmishandeling, een onderwerp dat in veel Arabische landen nog helemaal niet aan de orde wordt gesteld. In Bahrein was de afgelopen dagen zelfs een hele conferentie hieraan gewijd. De officiële Bahreinse vrouwenorganisatie, die wordt voorgezeten door koning Hamad bin Issa al-Khalifa's vrouw sheikha Sabika, was honorair gastvrouw van de tweedaagse bijeenkomst in Manama. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International was een van de sponsors van de conferentie.

De Golfstaten ogen op het eerste gezicht modern, vrouwelijke studenten vormen een meerderheid op veel universiteiten en sommigen van hen zijn in hoge posities doorgedrongen. Maar het blijven conservatieve, patriarchale, tribale samenlevingen met een zeer strikte interpretatie van de islam waar discriminatie van vrouwen norm is. Sprekers op de conferentie onderstreepten dat die discriminatie geweld in de hand werkt. Hoewel er geen statistieken worden bijgehouden – vrouwen klagen meestal niet uit angst voor stigmatisering door de maatschappij – gaan activisten ervan uit dat veel vrouwen slachtoffer zijn van geweld. Zij wezen erop dat de autoriteiten vaak een oogje dichtknijpen.

Belangrijkste conclusie van de bijeenkomst was dat de regeringen wetgeving moeten doorvoeren ter bescherming van vrouwen. ,,Regeringen moeten een harde boodschap sturen aan plegers van geweld tegen vrouwen dat dit een misdaad is die niet wordt getolereerd'', zei Abdel Salam Sidahmed, directeur van Amnesty's afdeling Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Maar ook de vrouwen zelf moeten in actie komen. Dat was de boodschap van de televisiepresentatrice Rania al-Baz, de vrouw die het onderwerp huiselijk geweld vorig jaar in Saoedi-Arabië aan de orde stelde. Al-Baz benaderde vorig jaar zelf de Saoedische media nadat zij door haar echtgenoot bijna dood was geslagen, en trok zo grote publieke aandacht. De regeringen moeten inderdaad aan het werk, aldus Al-Baz, om de positie van vrouwen te verbeteren. Maar het belangrijkst achtte ze dat de vrouwen met hun problemen naar buiten komen. ,,We kunnen alleen een goed begin maken door eerst zelf toe te geven dat we problemen hebben.''