Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Zilveren Camera met nasleep moord

Niet het koningshuis of de tsunami, maar de gebeurtenissen die volgden op de moord op cineast Theo van Gogh beheersen de Zilveren Camera 2004, de wedstrijd voor de beste nieuwsfoto's van het jaar.

Niet alleen won NRC Handelsblad-fotograaf Rien Zilvold de prijs voor de beste nieuwsfoto van het jaar met een opname van de arrestatie van twee van terrorisme verdachte jongens in het Haagse Laakkwartier, ook in de andere categorieën keert de nasleep van de moord diverse keren terug. Zo won Olaf Kraak de categorie `politiek nieuws' met een opname van de imam die minister Verdonk geen hand wilde geven, kreeg Joost van den Broek de eerste prijs in de categorie `dagelijks leven serie' met een reeks foto's van een discussie naar aanleiding van de moord op Van Gogh en viel Koen Vermeijden in de prijzen met een foto van een groepje moeders na de bomaanslag op een islamitische basisschool in Eindhoven.

Persfotograaf van het Jaar Raymond Rutting won de categorie `landelijk nieuws series' met een reeks foto's van prins Bernhard.

De Rotterdamse sportfotograaf Pim Ras won drie prijzen. Een opname van voetballer Ruud van Nistelrooy was volgens de jury de beste portretfoto van het jaar. Bij de Olympische Spelen en bij het Europees kampioenschap voetbal maakte de aan het Algemeen Dagblad verbonden fotograaf winnende foto's in twee sportcategorieën. De freelance fotografen Martijn Beekman en Joost van den Broek wonnen ieder twee categorieën.

De jury van de Zilveren Camera liet weten weinig enthousiast te zijn over de gemiddelde kwaliteit van de 6.500 ingezonden foto's. ,,Het lijkt wel of dit jaar zichtbaar wordt dat fotografen onder steeds grotere druk moeten werken, met minder tijd en minder geld'', waarschuwt de jury .

De arbeidsomstandigheden bij het merendeel van de Nederlandse kranten en tijdschriften zijn het afgelopen jaar verslechterd, schrijft juryvoorzitter Adriaan Monshouwer, oud-directeur van het Nederlands Foto Instituut in Rotterdam, nu het Nederlands Fotomuseum. De gevolgen zijn duidelijk zichtbaar in het fotobeleid in de Nederlandse pers: ,,Geen tijd, geen geld en – misschien nog het ergste van alles – geen oog voor kwaliteit.''

Maar bij de winnende foto's en fotoseries is van die mindere arbeidsomstandigheden niks te merken, aldus de jury: ,,Hier worden de kracht en de mogelijkheden van fotografie opnieuw en overtuigend bewezen met beeldschone en indringende foto's.''

www.nrc.nl/foto Winnende foto's Zilveren Camera